15. JAN 2014

Spracovanie byliniek – soľ, marináda, pesto a nakladaný syr (2. časť)

V druhej časti si povieme postup, ako pripraviť nakladaný syr a marinované tofu.

4, Nakladaný syr

SONY dsc

  • Syr (feta, balkánsky, kozí syr, hermelín..)
  • Extra virgin olivový olej
  • Hrsť byliniek (ja som použila estragón, kôpor a koriander)
  • 3-5 strúčikov cesnaku
  • 1ČL strúhanej kôry z bio citróna
  • Chilli podľa chuti
  • Hrubozrnná soľ

Na spodok skleneného pohára vrstvíme bylinky, citr.  kôru, chilli, soľ, cesnak a syr a zalejeme olivovým olejom. Bylinky nesmú vyčnievať z oleja, splesniveli by. Necháme odležať v chladničke aspoň týždeň. Syr sa hodí do šalátovalebo sa podáva ako tapas. Zvyšný olej sa výborne hodí do záliviek na šaláty, nátierok, marinád.

5, Tofu marinované v bylinkách s pestom z kôpru, koriandru a sušených rajčín

  • Tofu
  • Extra virgin olivový olej
  • Hrsť byliniek (ja som použila koriander a kôpor)
  • 3 strúčiky cesnaku
  • parmezán
  • Sušené rajčiny
  • Píniové oriešky (alebo slnečnicové semienka)
  • Hrubozrnná soľ

Najprv si pripravíme pesto. 2/3 byliniek rozotrieme spolu s olivovým olejom, 2 strúčikmi cesnaku, orieškami, sušenými rajčinami , parmezánom a soľou v mažiari na hladkú pastu. Tofu pozdĺžne rozkrojíme napoly. Polku natrieme pestom, priklopíme druhou polkou a vrch potrieme pestom. Dáme do sklenej nádoby , zalejeme zmesou olivového oleja, zvyšných byliniek a cesnaku nakrájaného na plátky . Marinujeme v chladničke aspoň 2-4 dni, nech sa všetky chute spoja. Potom už len grilujeme z oboch strán, pokvapkáme bylinkovým olejom a podávame s basmati ryžou/cous-cousom/pšenom/bulgurom podľa chuti.


Autor článku

foodbloggerka

Tatiana Leová

Už odmalička som sa rada motala v kuchyni. Rada varím tradičné veci netradične, niekedy cielene vyhľadávam netradičné ingrediencie a snažím sa ich zakomponovať do jedla. Pri varení kladiem dôraz na kvalitné sezónne a lokálne suroviny, ktoré neprecestovali polku zemegule a veľa vecí si vyrábam sama doma.

http://foodbloger.com/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Spracovanie byliniek – soľ, marináda, pesto a nakladaný syr (2. časť)

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.