14. JAN 2014

Spracovanie byliniek – soľ, marináda, pesto a nakladaný syr (1. časť)

Odkedy som sa vrátila z bylinkovej záhrady z Valtíc s taškami plnými byliniek, som mala čo robiť, aby som stihla všetko spracovať.  Nadupaná teóriou o tom kedy zbierať bylinky, ako ich sušiť, ktoré časti bylín použiť a pod. som si vyskúšala hneď niekoľko spôsobov spracovania.

1.       Sušenie

SONY dsc

  • Z nasušených byliniek sa dajú pripraviť čaje, zápary, kúpeľová soľ , tinktúry, masti, liečivé balzámy alebo sa dajú primiešať do soli, marinád, masiel alebo koreniacich zmesí. Z kurzu som si odniesla zopár tipov ako na sušenie:
  • Každú bylinku sušíme zvlášť
  • Optimálna teplota pri sušení je 30-35 stupňov Celzia, vyššie teploty znehodnocujú obsahové látky. Kôru sušíme pri 45 stupňoch Celzia
  • Sušenie v rúre sa veľmi neodporúča – teplota je vyššia a ľahko príde k spáleniu. Najideálnejšie sú sušičky
  • Ak sušíme prirodzeným teplom, volíme priestory s miernym prievanom a v tieni (má to jednu nevýhodu v porovnaní  so sušením v sušičke a tou je, že na ne sadá prach)
  • Ak bylinky pri sušení začnú hnednúť alebo sčernajú, treba ich vyhodiť
  • Bylinky pred sušením neoplachujeme pokiaľ nie sú zašpinené od hliny
  • Kvalitu  sušených byliniek skontrolujeme tak, že hrsť bylín dáme do mikroténového sáčku a pevne ho uzavrieme. Ak sa do 5-tich hodín od usušenia objaví na stenách sáčku opar, treba pokračovať v sušení
  • Vysušené bylinky uskladníme najideálnejšie v sklenených nádobách

Ja som  bylinky zviazala prírodným špagátom, zavesila na kliniec a nechala voľne sušiť v miestnosti. Šalvia sa sušila najdlhšie, má v sebe veľa vody. Sušené bylinky som využila do bylinkovej soli a marinády.

2, Bylinková soľ

SONY dsc

  • Pohár hrubozrnnej morskej soli
  • 2 PL sušených byliniek (ja som použila šalviu, tymián a medvedí cesnak)

Postup je easy  – do sklenenej nádoby som dala soľ a bylinky, zatvorila a dôkladne pretrepala. Soľ sa skvele hodí na steaky, pečené mäso, do bylinkového masla, marinád.  Ja som ju použila do marinády na kura.

3, Marináda na pečené mäso

SONY dsc

  • 4-5PL olivového oleja
  • 2 ČL citrónovej šťavy
  • 1 roztlačený strúčik cesnaku
  •  ½ – 1ČL bylinkovej soli

Všetky ingrediencie poriadne premiešame a mäso necháme marinovať v chladničke min. 1 hodinu.


Autor článku

foodbloggerka

Tatiana Leová

Už odmalička som sa rada motala v kuchyni. Rada varím tradičné veci netradične, niekedy cielene vyhľadávam netradičné ingrediencie a snažím sa ich zakomponovať do jedla. Pri varení kladiem dôraz na kvalitné sezónne a lokálne suroviny, ktoré neprecestovali polku zemegule a veľa vecí si vyrábam sama doma.

http://foodbloger.com/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Spracovanie byliniek – soľ, marináda, pesto a nakladaný syr (1. časť)

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 851
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.