31. OKT 2014

Špenátová polievka

Špenátová polievka sa hodí aj na jesenné dni. Pripravte si ju i vy.

Odporúčame prečítať: Listová zelenina ako liek

Suroviny:

  • 500 g čerstvého špenátu
  • 1 cibuľa
  • 200 ml kokosovej smotany
  • 1 polievková lyžica kokosového oleja, alebo maslového tuku (ghee)
  • 1 čaj. lyžička himalájskej soli
  • korenie: šalvia, cesnak, majorán

Postup:

Cibuľu pokrájame nadrobno a opražíme na rozpálenom oleji. Pridáme špenát, soľ, rozpučený cesnak, bylinky a privedieme do varu. Podusíme asi 15 minút. Necháme krátko vychladnúť a rozmixujeme ponorným mixérom na krémovú konzistenciu. Pridáme kokosovú smotanu a necháme krátko prejsť varom. Môžeme podávať s uvareným pšenom, amarantom alebo ozdobiť píniovými orieškami.

Zdravotné okienko

Po tepelnej úprave alebo rozmrazení získate zo špenátu asi 5-krát viac železa ako zo surových lístkov: preto toľko chaosu okolo železa v špenáte. Sto gramov špenátu obsahuje dve tretiny dennej potreby vitamínu A, dennú potrebu kyseliny listovej, polovičnú dávku vitamínu C, takmer štvrtinu dennej potreby horčíka a viac ako štvrtinu potreby železa. Okrem toho obsahuje aj vápnik, zinok a selén. Okrem vyššie spomínaných antioxidantov obsahuje aj neoxantín, ktorý programuje rakovinové bunky na smrť.  
Ak ste si však už nazbierali v močových cestách nejaké oxalátové kamene alebo užívate antikoagulačné lieky, mali by ste špenát konzumovať iba výnimočne ako pochutinu. 

Odporúčame prečítať: Prívarok zo zelených listov s vajíčkom

Zdroj receptu: http://www.zdraviebezliekov.sk/jedlo-ako-liek/polievky/spenatova-polievka/


Autor článku

Evablaho

Eva Blaho

Koncom roka 2011 som sa vrátila z Austrálie, kde som vyštudovala naturopatiu a nutričné poradenstvo. Na základe tejto skúsenosti som získala úplne iný pohľad na stravu, zdravie a životný štýl. Rozhodla som sa nenechať si tieto informácie iba pre seba. Prišla som späť na Slovensko a odvtedy pomáham ľuďom a šírim zdravé informácie prostredníctvom konzultácií, kurzov varenia, prednášok a chutných receptov.

http://www.zdraviebezliekov.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Špenátová polievka

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.