28. JUN 2014

Špaldový koláč s ringlotami a s maslovo-otrubovou posýpkou

Tento koláč robievam večer, pretože je rýchly, ľahký, chutný a ráno su z neho skvelé výživné raňajky!

 

INGREDIENCIE:

  • použila som malý plech veľkosti 27x20 cm (asi 12 porcií), ak mate väčší, zdvojnásobte dávku
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva bez fosfátov
  • 200 g celozrnná múka - špaldová
  • štipka soli
  • 1 polievková lyžica bio cukru Rapadura (nájdete v predajniach drogérie alebo v BIO obchodoch)
  • 2 celé vajíčka
  • 1,5 polievkovej lyžice olivového oleja
  • 1 polievková lyžica medu
  • 50 g obyčajného masla
  • ½ čajovej lyžičky škorice alebo podľa chuti

Náplň:

  • rozštvrtené ringloty (alebo slivky, broskyne, nektarinky...)
  • 1 PL Bio cukor Rapadura

Posýpka:

  • 3 polievkové lyžice ovsenných otrúb
  • môžete pridať aj trocha mletých orieškov
  • 50 g masla                                                                                                                               
  • med

POSTUP:

2 celé vajíčka vymiešame mixérom na penovú konzistenciu. Trvá to dlhšie (cca 8 minút), ale cesto je potom vláčnejšie. Pridáme cukor, potom olej a nakoniec roztopené maslo. Múku zmiešame s kypriacim práškom do pečiva (bez fosfátov) a so štipkou soli.
Stredavo primiešavame múku a prilievame vodu. Cesto by malo byť redšie, čiže ho jednoducho vlejete do formy na pečenie (dnes mi došiel papier na pečenie, tak som improvizovala a potrela plech olejom a posypala otrubami).

Pripravíme si slivky, ktoré nakrájame na hrubšie mesiačiky a osušené ovocie poukládame tesne vedľa seba. Posypeme Rapadurou. Stačí málo, kedže v ovocí je dosť fruktózy a dodáva nám prirozdenú sladkosť (ja osobne v koláči rada cítim chuť ovocia, nie pridaného bieleho cukru, ktorý mi prirodzenú chuť „prehluší“ a po ovocí neostane ani chýru).

Keď je koláč takmer dopečený (asi po 30 minútach) vyberieme ho von a potrieme posýpkou. Toto nie je klasická posýpka, nesype sa, má krémovejšiu konzistenciu. Jednoducho ju navrch koláča natieram lyžičkou: maslo sa roztopí a postupne bude rovnomerne po celom koláči. Pečieme ďalej ešte asi 10 minút.


Autor článku

bencova

Zuzana Benčová

Aktívne sa venujem zdravému životnému štýlu, najmä zdravému vareniu. Som zakladateľkou stránky www.fitrecepty.com, kde zverejňujem svoje bezmäsité recepty spolu s FOTO postupom, a tiež všetko dôležité o zdraví a výžive. A sem tam aj pár príbehov naviac, aby sme pri snahe zdravo variť nezabudli žiť, radovať sa a milovať :)

http://www.fitrecepty.com/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Špaldový koláč s ringlotami a s maslovo-otrubovou posýpkou

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 856
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.