28. MÁJ 2014

Špaldové osie hniezda s ryžovým sirupom a hroznovou múkou

Tieto osie hniezda s použitím netradičných múk som vymyslela pre spolužiakov mojej najmladšej dcéry v rámci Food revolution dňa. Ide o milú aktivitu, ktorá by mala trocha ,,nakopnúť ” ľudí k premyslenému výberu potravín, čo s potešením konštatujem, že sa aj darí, vidiac v poslednej dobe záujem o zdravšie suroviny.

Potrebujeme:

  • 830 g špaldovej múky hladkej
  • 50 g múky z hroznových jadierok
  • 50 g makadamovej múky (z makadamových orechov)
  • 60 g kvasníc v bio kvalite
  • 120 g masla kvalitného živočíšneho 82%
  • 120 g bieleho jogurtu
  • 4 dcl mlieka vlažného
  • 4 lyžice ryžového sirupu
  • 1 vajíčko
  • 80 g sušených hrozienok v bio kvalite /namočíme do vody alebo rumu J/
  • 1 lyžica kokosového cukru na posypanie
  • 1 vajce na potretie
  • 80 g masla na potretie
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • 100 % kakaový raw prášok 2 lyžice
  • strúhaný kokos v bio kvalite 2 lyžice

Postup:

Špaldovú múku dáme do veľkej  misy, urobíme jamku a do vlažného mlieka /1dcl/ rozdrobíme droždie a dáme na 20 minút do tepla, aby sa urobil kvások. Môžeme pridať štipku cukru. Ak nám kvások "retiazkuje", pridáme ostatné múky, vajíčko, jogurt, maslo, ryžový sirup a vlažné mlieko a vypracujeme rukou hladké a pevné cesto. Miesime dôkladne, aby sa spojili všetky ingrediencie, minimálne  5 minút. Necháme na teplom mieste pod utierkou nakysnúť približne hodinu a štvrť.

Na pomúčenej doske vyvaľkáme obdĺžnik asi 30 cm x 40 cm a výška cesta by mala byť 0,8 cm. Cesto natrieme rozpusteným maslom, zmiešaným so škoricou a troškou makadamovej múky. Posypeme kokosovým cukrom a namočenými hrozienkami. Zvinieme a krájame na 2 cm široké diely. Cesto môžeme posypať kakaovým práškom, alebo aj kokosom, základom je vždy maslo. Osie hniezda poukladáme na plech, vyložený papierom na pečenie,  s medzerou vo vzdialenosti  3 cm medzi  hniezdami. Povrch potrieme vyšľahaným vajíčkom. Pečieme v teplovzdušnej rúre vyhriatej na 180 stupňov cca 20 minút. Z tejto dávky vám vyjde približne 40 ks osích hniezd. Recept môžete urobiť i v bezlepkovej verzii, ak použijete zmes bezlepkovej múky Schär mix B namiesto špaldovej hladkej múky.


Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Špaldové osie hniezda s ryžovým sirupom a hroznovou múkou

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 852
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.