19. JAN 2015

Šošovicový šalát pre šťastie

Do šošovice pridáme špenátové listy, opražený tempeh, rôzne semiačka, mandle a domácu zálievku. 

Recept pre 4 osoby
Čas prípravy: 30 minút (40 minút vrátane prípravy cviklových chipsov)

Potrebujeme:

  • 250 g šošovice
  • 1 balenie smaženého, alebo údeného tempehu
  • 150 g baby špenátu
  • olivový lej
  • 100 g rôznych semiačok
  • bylinky (proveslánske korenie, bobkový list, petržlenová vňať, rasca atď.)

Na cviklové chipsy:

  • 1 väčšia cvikla
  • kokosový, alebo olivový olej
  • tmavé horčičné semiačka
  • soľ, korenie
  • chia semiačka na ozdobu

Na zálievku:

  • šťavu z celého citróna
  • 3-4 polievkové lyžice olivového oleja
  • polievková lyžica medu
  • 1 čajová lyžička kurkumy
  • čerstvo pomleté čierne korenie
  • štipka soli

Postup: 

Šošovicu varíme v neosolenej vode s bylinkami približne 20 minút. (Šošovicu si vopred namočíme. Najlepšie na noc.) Do uvarenej šošovice pridáme tempeh, ktorý sme si predtým nakrájali na kocky a osmažili na troške oleja. Na suchej panvici si taktiež zľahka opečieme slnečnicové alebo iné obľúbené semiačka. Na záver primiešame baby špenát a sviežu zálievku, ktorú si pripravíme zmiešaním všetkých ingrediencií. Šalát dobre premiešame, prípadne dochutíme soľou a korením. Kto má chuť môže si šalát ozdobiť cviklovými chipsami a chia semiačkami.

Cviklové chipsy 

Repu ošúpeme a nakrájame na tenké kolieska. Kokosový olej zohrejeme na panvici s horčičnými semiačkami. Po chvíli opekania semiačok na panvicu pridáme plátky repy, osolíme, okoreníme a smažíme cca 5-10 minút. Podľa toho, aké sú plátky repy hrubé. Podľa toho, koľko repy máme, proces opakujeme. Plátky by sa na panvici nemali priveľmi prekrývať.

Užitočné rady

Vodu, v ktorej boli strukoviny namočené, je potrebné vyliať, lebo obsahuje zle stráviteľné látky, z ktorých nadúva. Strukoviny teda treba opláchnuť a dať ich variť do čerstvej vody. Bylinky a koreniny treba pridať hneď na začiatku. Odporúča sa karí, zázvor, rasca, koriander, čili, rozmarín, tymián či šalvia, ktoré podporujú trávenie. Soľ pridávame až na koniec, inak strukoviny ostanú tvrdé.

Odporúčame prečítať: Farebný cviklový svet

Zdroj receptu: http://www.biteme.sk/sosovicovy-salat-pre-stastie/

Autor článku

biteme

Barbora Drahovská

Bite me je vegetariánsky blog nielen pre vegetariánov, ktorý založili v roku 2012 dve kamarátky Barbora a Mimi.

http://www.biteme.sk/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Šošovicový šalát pre šťastie

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.