Slovenské superpotraviny: jablká

Adela Jasenovcova

Sú dostupné v našich zemepisných šírkach a majú viac pozitívnyh vlastností ako je známe. Presvedčte sa sami.

Slovenské superpotraviny: jablká
Zdroj: pixabay.com
16. SEP 2018

Niektoré zelené, menej sladké odrody jabĺk, majú tak málo kalórií, že viac energie spotrebujete prežúvaním a trávením ako prijmete. To je skvelá správa pre večerných vyjedačov, ktorí potrebujú žuť niečo konkrétne a zároveň nechcú priberať na váhe. Okrem toho majú jablká množstvo zdravotných výhod, ktoré by ste mali poznať.

Jedno jablko denne odoženie doktora

Jedno jablko denne skutočne nie je mýtus, ale skvelé ovocie pre zdravie. Je zdrojom vlákniny, vitamínu C a ďalších antioxidantov, chráni pred vznikom mnohých chorôb a podporuje činnosť čriev. Navyše patrí k potravinám, ktoré sa dajú zo slovenských zdrojov bez problémov zohnať po celý rok. 

Prečo sú jablká superpotraviny?

  • obmedzujú nábeh na priberanie na váhe, znižujú riziko obezity. Kyslé plody pomáhajú dobrým baktériám v hrubom čreve a nakoniec sa rozšíria do žalúdka. Zdravý a funkčný metabolizmus sa opiera o správne množstvo baktérií, ktoré môžu ovplyvniť trávenie
  • pomáhajú bojovať proti rakovine.
  • jablko poskytuje približne 10% vitamínu C a vlákniny, ktoré potrebujete každý deň. Vitamín C je skvelý na posilnenie imunitného systému a je spojený s nižším rizikom rakoviny v pažeráku. Predpokladá sa, že vláknina znižuje riziko kolorektálneho karcinómu pravdepodobne aj preto, že pomáha pri kontrole hmotnosti. Šupky jabĺk obsahujú aj kvercetín, flavonoid, ktorý má protizápalové a antioxidačné vlastnosti.
  • znižujú hladinu cholesterolu. Pektín, jeden typ rozpustnej vlákniny, znižuje LDL alebo zlý cholesterol. Stredne veľké jablko obsahuje 4,4 gramov vlákniny. Odporúčané množstvo na deň je 21 až 25 gramov pre ženy a 30 až 38 gramov pre mužov.
  • môžu znížiť riziko mŕtvice až o 9%. Túto schopnosť okrem jabĺk majú aj hrušky, duly a karfiol.
  • zvyšujú činnosť mozgu a zlepšujú náladu vďaka zastúpeniu sacharidov.

Celozrnné jablkové pité  s mandlovým maslom

jablkovy kolac

Suroviny na cesto

  • 130 g  celozrnnej ovsenej múky,
  • 400 g hladkej špaldovej múky,
  • 160 g celozrnnej hladkej špaldovej múky,
  • 60 g gaštanovej múky na posypanie pod jablká,
  • 260 g kravského masla živočíšneho 82 %,
  • 70 g mandľového masla, 80 g kokosového alebo trstinového cukru,
  • 80 g kyslej smotany,
  • 2 vajíčka,
  • 1 bezfosfátový prášok do pečiva 12 g

Postup

Jablká ošúpeme a nastrúhame nahrubo na struháku. Ihneď pokvapkáme citrónovou šťavou a premiešame, aby jablká neoxidovali. Pridáme mletú škoricu a premiešame. Na drevenú dosku dáme múky, cukor a prášok do pečiva, vyklopíme do múky vajíčka, pridáme zmäknuté maslo, mandľové maslo a smotanu. Suroviny zapracúvame rukou na doske cca 7-8 minút, až vznikne pružné a kompaktné cesto. Necháme chvíľu odpočívať.

Na veľký klasický plech do rúry dáme papier na pečenie. Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti a vyvaľkáme do výšky cca 0,5 cm. Cesto: prvý plát posypeme gaštanovou múkou. Nanesieme rovnomerne jablká, z ktorých jemne vytlačíme šťavu, aby sa cesto nepremočilo. Jablkovú vrstvu posypeme cukrom. Vyvaľkáme druhý plát a nanesieme na jablká. Pomáhame si tak, že cesto navinieme opatrne na valček a prenesiem ho z dosky na plech. Vrchné cesto popicháme asi 15-krát vidličkou, aby nevznikli bubliny. 

Koláč pečieme približne 25-30 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia. Koláč necháme vychladnúť a nakrájame.

Kapitola o pozitívnych účinkoch jabĺk je súťasťou bonusovej e-knihy SUPERPOTRAVINY na vašom stole, ktorú dostávate ZADARMO spolu s e-knihou 10 CVIKOV pre váš zdravý deň pri zakúpení zdravej kuchárskej knihy NABITÁ KUCHÁRKA.

Obalky_Superpotraviny_10 Cvikov_Nabita kucharka_3D_1200x600


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Slovenské superpotraviny: jablká

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 2196
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.