21. MAR 2014

Sladký chlebík s marcipánom a kurkumou z ovsenej a špaldovej múky

Výborný a jednoduchý sladký chlebík, ktorý mal byť pôvodne biskupský, zvládnu i začiatočníčky. Je bohatý na ingrediencie, miešala som múky tak, aby nechýbala lahodná chuť aj nutričná hodnota surovín.

Potrebujeme:

  • 350g špaldovej múky hladkej
  • 100g ovsenej celozrnnej múky
  • 50g kokosovej múky
  • 220g  kvalitného  tvarohu jasom použila domáci hrudkový
  • 150g zmes orechov /pekanové, para, lieskovce, vlašské/
  • 60g datlí
  • 75g nastrúhaného mandľového marcipánu / môžete dať aj viac podľa chuti /
  • 130g masla 82% živočíšneho roztopeného nie horúceho
  • 1dcl mlieka
  • 2 celé vajíčka
  • 1ks prášok do pečiva
  • 1 kávová  lyžička sódy bikarbóny
  • 1 kávová lyžička kurkumy mletej
  • 2 polievkové lyžice kokosového cukru alebo trstinového
  • štipka soli

Postup:

Zmiešajte vo veľkej miske múky s práškom do pečiva, kurkumou, sódou bikarbónou, cukrom a soľou. Pridajte tvaroh, maslo, vajíčka, mlieko a rukou vypracujte husté cesto. Pridajte marcipán, nasekané orechy a nakrájané ďatle na malé kúsky. Ešte raz dôkladne prepracujte rukou cesto cca 5 minút, aby sa spojili ingrediencie. Cesto dajte na pomúčenú dosku (použite špaldovú hladkú múku)  a vypracujte z cesta väčší valec, taký, aby sa vám zmestil do podlhovastej  formy na chlebík minimálne 30 cm dlhej. Vložte cesto do vymastenej formy a zľahka pomúčte povrch. Pečte v teplovzdušnej rúre 50 minút pri teplote 180stupňov Celzia. Po upečení ihneď vyklopte, najlepšie na drevenú dosku, a po vychladnutí krájajte ako chlebík.


Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Sladký chlebík s marcipánom a kurkumou z ovsenej a špaldovej múky

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.