Skvelý koláčik

Petra Paulinyová

V tomto recepte tvorí základ špaldová múka, ktorá je veľmi zdravá. Čerešničkou na torte je plnka.

Skvelý koláčik
7. JUL 2014

Suroviny:

  • 4 hrnčeky špaldovej hladkej múky
  • 250 g masla
  • 2 KL škorice
  • 3 PL cukru z kokosových kvetov (med)

Plnka:

  • pol kila a viac vykôstkovaných čerešní
  • šťava z jedného citróna
  • 1 KL škorice
  • 1/2 KL mletého zázvoru
  • 1/4 KL nastrúhaného muškatového orieška
  • 1/2 hrnčeka cukru z kokosových kvetov (med)
  • 2 PL kukuričnej múky, alebo škróbu
  • 1 vajce

Postup:

V mise zmiešame múku, škoricu, nadrobno nakrajané maslo a cukor, prípadne med a vypracujeme drobenku. Pridáme 6 lyžíc vody a vypracujeme cesto. To rozdelíme na dve časti, zabalíme do fólie a odložíme do chladničky.
Zatiaľ do hrnca s čerešňami pridáme všetky koreniny, šťavu z citróna, cukor a na miernom ohni varíme. Keď čerešne pustia vodu, odoberieme z nej asi štvrť hrnčeka a premiešame s kukuričnou múkou, prípadne škrobom a vrátime do hrnca, kým sa čerešne nezačnú variť. Keď čerešňová zmes zhustne, odstavíme a necháme vychladnúť.

Cesto vyberieme z chladničky, vyvaľkáme na veľkosť tortovej formy. Jedno cesto vložíme do vopred vymastenej nádoby na pečenie, zalejeme čerešňovou zmesou a prikryjeme druhým cestom. Cesto popicháme vidličkou a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme 40 minút pri 180 stupňoch Celzia.


DISKUSIA K ČLÁNKU (2)

Diskusia k článku - Skvelý koláčik

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

Alica
Alica
 23.7.2014 11:05

Ema.: Myslim, ze je to prudko individualne. Ja vsetko robim len zo spaldovej muky a nikto z rodiny s tym nema problem. Dost totiz zavisi aj na kvalite muky, my si po nu chodime do Rakuska. A rozhodne ju povazujem za zdravsiu nez klasicku prenicnu. A lepok? ved kto s lepkom nema problem, tomu to nevadi...

 
Ema.
Ema.
 9.7.2014 14:46

Špaldová múka je veľmi zdravá? Tiež som si to kedysi myslela. Okrem toho, že má lepok, bolo ešte jedno kritérium, kde sa umiestnila hneď za pšenicou a pšenica z toho vyšla najhoršie. Lepšie na tom bol ovos raž. Takže aj keď mi veľmi chutila, radšej sa jej vyhýbam a za zdravú sa ju už neodvážim označiť.

 

 

TOP články

    Desiatujete každý deň?
    Áno, desiata je dôležitá.
    Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
    Nie, nikdy na to nemám čas.

    Celkom hlasovalo: 1969
    Archív ankiet

    Odber newsletterov
    Tip pre redakciu
    Poslať článok

    Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.