29. APR 2015

Šalát z rias a paprikového krému s pečeným lososom

Začiatočníkom odporúčam pracovať s wakame a nori a neskôr pridať hijiki.

Potrebujeme pre 4 osoby:

  • 6-8 sušených listov wakame (namočte do studenej vody a nechajte 20 minút napučať, zvýšia niekoľkonásobne objem)
  • 5 veľkých červených paprík 
  • šťava z polovice citróna
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 3 PL olivového oleja
  • mleté čierne korenie
  • chilli podľa chuti 
  • 1 PL mirin vína
  • 2 PL tamari sójovej omáčky
  • sezamové, alebo konopné semienka
  • 1 ČL ryžového sladu (ak nemáte, dajte trstinový cukor)
  • trocha ryžového octu (môže byť aj ume ocot či vínny červený)

Postup:

Namočené wakame zlejeme a dáme na 10 minút povariť do čistej vody. Zlejeme a necháme vychladnúť. Červenú papriku umyjeme, celú uložíme na plech a dáme piecť do rúry na 180 stupňov Celzia na cca 45 minút. Papriky musia zhnednúť a vrchná časť, teda šupka musí ísť ľahko dolu. Vychladnuté papriky olúpeme a odstránime semenníky so semienkami. Dáme do mixéra, pokvapkáme citrónom, pridáme cesnak a olivový olej, korenie z mlynčeka, chilli, troška soli a zmixujeme na hladkú pastu. Základ tejto paprikovej pasty môžeme dať do chladničky aj na niekoľko dní a použiť aj na iné účely, napríklad skvelo chutí s pečeným baklažánom. V našom recepte som pastu ochutila, ryžovým sladom, vínom a sojovou omáčkou a premiešala. Wakame riasy nakrájame na menšie kúsky (okolo pevnej stonky v strede). Pevnú časť  nejeme. Zľahka premiešame s paprikovou pastou a posypeme semienkami. Môžeme ešte pokvapkať citrónom.

Lososový steak  som v tomto recepte iba opiekla na olivovom oleji, z oboch strán a  predtým posypala semienkami a ochutila korením z mlynčeka. Soľ používam iba jemne na záver, pretože riasy sú slané a losos nepotrebuje tiež veľa soli.

Odporúčame prečítať: Top 5 dôvodov, prečo jesť morské riasy

Zdroj receptu: http://horecka.sk/2015/04/10/salat-rias-paprikoveho-kremu-pecenym-lososom/

Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Šalát z rias a paprikového krému s pečeným lososom

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.