16. MAR 2015

Šalát z čakanky

Listy z čakanky sú skvelým zdrojom flavonoidov ako je luteín a zeaxantín. Zeaxantín je žltý pigment, ktorý sa sústreďuje v očnej sietnici. Spolu s luteínom pomáhajú ochraňovať oči pred poškodením ultra fialovými lúčmi.

Suroviny:

  • 1 hlávka čakanky
  • 1 menšie jablko
  • 1/2 hrnčeka vlašských orechov
  • 1/3 hrnčeka olivového oleja
  • štipka soli

Postup:

Rúru si pripravíme na grilovanie a necháme vyhriať asi na 200 °C. Čakanku medzitým pokrájame na štvrťky a pokvapkáme olivovým olejom. Vložíme do rúry a necháme asi 5 minút grilovať. Treba na to dávať pozor, aby to príliš nezhnedlo. Vyberieme, necháme trochu vychladnúť a pokrájame na jemné rezance. Grilovaním stratí čakanka trochu zo svojej horkosti a získa orieškovú chuť. Premiešame so zvyškom olivového oleja, jablkom a pri podávaní posypeme vlašskými orechmi.

Odporúčame prečítať: Ázijský šalát s krevetami

Zdroj receptu: http://www.zdraviebezliekov.sk/jedlo-ako-liek/salaty/salat-z-cakanky/


Autor článku

Evablaho

Eva Blaho

Koncom roka 2011 som sa vrátila z Austrálie, kde som vyštudovala naturopatiu a nutričné poradenstvo. Na základe tejto skúsenosti som získala úplne iný pohľad na stravu, zdravie a životný štýl. Rozhodla som sa nenechať si tieto informácie iba pre seba. Prišla som späť na Slovensko a odvtedy pomáham ľuďom a šírim zdravé informácie prostredníctvom konzultácií, kurzov varenia, prednášok a chutných receptov.

http://www.zdraviebezliekov.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Šalát z čakanky

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 

Súvisiace články

Vegetariánsky tataráčik
Barbora Drahovská
Domáce musli tyčinky
Natália Spišiaková
Domáce musli tyčinky
30
SEP
Vanilkové rožky
AkoSiUvaritZdravie
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 860
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.