26. APR 2015

Šalát s granátovým jablkom

Granátové jablko v kombinácii so zeleninou chutí skvelo. 

Suroviny: 

  • 1 veľký fenikel
  • 1 granátové jablko
  • 1 veľký pomaranč
  • 1 pomaranč červený
  • 1 veľkú červenú cibuľu (používam červenú pre obsah antokyanínov)
  • pol hlávky šalátu buď ľadového, rímskeho, hlávkového, alebo endívie štrbákovej (kučeravej)
  • 1 menšie avokádo (to nemusí byť, dávam ho  iba vtedy, ak nemám rybu a šalát jem samostatne)
  • šťava z jedného citróna
  • 3 PL panenského olivového oleja
  • kvapka balzamika
  • korenie z mlynčeka
  • 10 lístkov mäty najemno nasekanej

Postup:

Granátové jablko rozkrojíme na 8 častí a vyberieme z neho semienka. Pomaranč nakrájame na kúsky. Fenikel umyjeme, rozkrojíme na polovicu (bez vňate) a krájame na tenké pásiky. Červenú cibuľu nakrájame na kolieska alebo podľa nálady. Šalát natrháme, nakrájame na kúsky. Avokádo, ak je mäkké, zmiešame s citrónovou šťavou na kašu a na záver primiešame do šalátu. Pevnejšie avokádo krájame na kocky. Všetko spolu jemne premiešame a pokvapkáme šťavou z citróna, octom (naozaj iba niekoľko kvapiek) a posypeme bylinkami.

Tento istý šalát urobíme chuťovo úplne odlišným, ak použijeme namiesto granátového jablka a šalátu olivy – tmavé kalamaty, ale kvalitné (nie vykôstkované) a bazalku či saturejku a pridáme viac oleja. Hodí sa k steaku aj k rybe.

Odporúčame prečítať: Raw maková zmrzlina s granátovým jablkom

Zdroj receptu: http://horecka.sk/2015/04/16/lahke-salaty-inspirovane-mediteranskou-kuchynou/

Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Šalát s granátovým jablkom

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 

Súvisiace články

Vegetariánsky tataráčik
Barbora Drahovská
Domáce musli tyčinky
Natália Spišiaková
Domáce musli tyčinky
30
SEP
Vanilkové rožky
AkoSiUvaritZdravie
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 860
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.