28. FEB 2015

Šafránové koláčiky z jačmennej celozrnnej múky

Dnes som testovala jačmennú celozrnnú múku a z pôvodnej vianočky som sa rozhodla vytvoriť lahodné pečivo. 

Potrebujeme:

  • 180 ml mlieka
  • na špicu noža šafránu
  • 70 g trstinového cukru
  • 40 g droždia
  • 400 g jačmennej celozrnnej múky (jemne mletej)
  • 200 g špaldovej hladkej múky 
  • 80 g masla živočíšneho 82 % a roztopeného
  • 2 lyžice kyslej smotany, alebo bieleho jogurtu
  • 2 celé vajcia + 1 na potretie
  • hrozienka namočené vo vode, alebo v rume
  • štipka mletého kardamonu
  • štipka soli

Postup:

Mlieko dáme do malého hrnčeka zohriať a rozpustíme v ňom cukor. Pridáme súčasne šafrán a ohrievame pomaly, kým mlieko nechytí výrazne žltú farbu. Mlieko nesmie vrieť. Keď mlieko vychladne a je vlažné, malé množstvo z neho odlejeme do druhej misky, kde v  oboch zmiešaných múkach urobíme jamku a rozdrobíme do nej droždie. Dáme do tepla a vyčkáme kým sa urobí kvások. Prilejeme zvyšok mlieka, rozpustené, ale nie horúce maslo, smotanu, vajce, kardamon a všetko dobre vypracujeme na hustejšie cesto. Môžete použiť kuchynský robot. Cesto je mierne lepkavé. Necháme ho v teple, zakryté utierkou, vykysnúť do 2 hodín. Ja na to používam vyhriatu mikrovlnku. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Z  cesta odoberieme približne lyžicu cesta a vytvarujeme tenký valček asi 1,5 cm široký a dlhý cca 20 cm. Z neho formujeme slimáčiky a iné tvary. Ozdobíme hrozienkami. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme na plech, vystlaný papierom na pečenie, piecť na cca 12  minút do teplovzdušnej rúry na 180 stupňov Celzia.

Odporúčame prečítať: Fazuľové brownies

Zdroj receptu: http://horecka.sk/2015/02/10/safranove-kolaciky-jacmennej-celozrnnej-muky/

Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Šafránové koláčiky z jačmennej celozrnnej múky

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 852
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.