12. SEP 2014

Ryžová torta bez lepku

Torta z ryže nie je úplne bežná, ale jej zloženie a príprava sú veľmi jednoduché. Nevyžaduje pečenie a urobíte ju napríklad aj na chalupe v lese. 

Odporúčame prečítať: Znovuobjavená pohánka

Čo budete potrebovať na tortu do tortovej formy s priemerom 24cm:

  • 250 g ryže na rizoto (my sme použili arborio)
  • 125 g trstinového cukru
  • 200 g bezlepkových pohánkových bio hrudiek s čokoládou
  • 60 g mandlí
  • 1 vanilkový struk
  • 100 g masla, alebo kokosového tuku
  • 200 g (ml) kokosového krému, alebo vanilkového pudingu
  • ryžové mlieko (cca 500 ml na varenie ryže)
  • 9 plátkov želatíny
  • bio limetka (kôra z nej, alebo kôra z bio citrónu)
  • soľ
  • ovocie podľa sezóny (mäkšie broskyne, marhule, maliny a pod.)

Postup:

Spodná časť torty:

Mandle nasekajte a jemne opečte na suchej panvici. Nechajte vychladnúť. Bio pohánkové hrudy rozmixujte. Premiešajte spolu s mandľami. Maslo roztopte na panvici a pridajte mandľovo-hrudkovú zmes. Dobre premiešajte, neohrievajte... Na spodok tortovej formy dajte nebielený papier na pečenie a mandľovo-pohánkovú zmes vytvarujte lyžicou do kompaktného spodného dielu torty a riadne utlačte. Nechajte dobre vychladnúť.

Vrchná časť torty:

Ryžu uvarte v ryžovom mlieku, spolu s vanilkovým strukom nastrúhanou kôrou z limetky a štipkou soli. Keď ryža zmäkne, pridajte do nej kokosový krém a uvarte domäkka. Ak nemáte kokosový krém, môžete použiť hustý vanilkový puding, ktorý ste uvarili v špaldovom alebo ryžovom mlieku.

Vyberte vanilkový struk a do uvarenej ryžovej zmesi pridajte ovocie, premiešajte. Medzitým dajte do vody plátkovú želatínu ( podľa návodu na obale), dobre ju vyžmýkajte a túto pridajte do vlažnej, ryžovo-ovocnej kaše. Zamiešajte ju a nechajte ryžovú zmes vychladiť.

Vychladnutú zmes navrstvite na mandľovo-hrudkový podklad a nechajte dobre stuhnúť v chlade. Podávajte s nakrájaným čerstvým ovocím, alebo omáčkou z mixovaného čerstvého ovocia, prípadne môžete tortu posypať strúhanou čokoládou, alebo kvalitným kakaom.

Odporúčame prečítať: Aké sú trendy vo výžive na rok 2014?

Zdroj receptu: http://akosiuvaritzdravie.sk/?p=1910
Ilustračné foto: www.freedigitalphotos.net (scottchan)

Autor článku

Ako

Ako Si Uvarit Zdravie.sk

Ako Si Uvariť Zdravie - blog, ktorý vám pomôže cítiť sa lepšie, vyzerať lepšie, mať sa lepšie. Nájdete tu množstvo zaujímavých tém o výžive, pohybe, relaxe a spánku, recepty a informácie o doplnkoch. Tipy pre vaše zdravie a vitalitu.

http://akosiuvaritzdravie.sk/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Ryžová torta bez lepku

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.