6. JUL 2015

Recept na chlieb s nízkym obsahom sacharidov

“Každá diéta, ktorá nedovoľuje jesť chlieb, je diéta, ktorá na mňa nefunguje.” Ak sa riadite týmto heslom, je tento recept práve pre vás. 

Pri posudzovaní stoviek diét som sa naučil jednu vec. Vytvorením stravovacieho jedálnička, ktorý kompletne vylúči potraviny, ktoré milujete, je prístup, ktorý má vysokú pravdepodobnosť zlyhania.

Ak sa snažíte znížiť príjem sacharidov, zvýšiť príjem bielkovín a hľadáte potraviny, ktoré sú bez lepku a bez laktózy, potom by sa tento recept mohol stať bežnou súčasťou vášho jedálnička. Tento nízko sacharidový recept prekvapuje nielen svojou schopnosťou upútať vlastnou štruktúrou, podobnou chlebu, ale aj výživovým profilom, ktorý každého rozosmeje.

Suroviny:

  • 1 stredná hlavička karfiolu
  • ½ pohára kokosovej múky
  • ¼ pohára postrúhaného parmezánu
  • 2 vajcia
  • 1 pohár tekutého bielka 
  • 1-2 lyžice čerstvého rozmarínu (jemne nakrájaného)
  • 1 čajová lyžička cesnakového prášku
  • ¼ čajovej lyžičky cibuľového prášku
  • 1 čajová lyžička himalájskej soli
  • ¼ čajovej lyžičky bieleho korenia
  • ½ čajovej lyžičky sladkej papriky
  • 1 ½ čajovej lyžičky práška na pečenie
  • môžte pridať semiačka podľa vlastného výberu

Postup:

Predhrejte rúru na 215 stupňov Celzia. Listy z karfiolu odstrihnite a nasekajte ho na malé kúsky. Karfiol dajte do mixéra a rozsekajte ho na drobné kúsky vo veľkosti ryže. Pridajte zostávajúce suroviny. Rozmixujte ich, aby sa dôkladne premiešali. Zmes by mala byť dosť hustá. Môžete použiť korenie a byliny podľa vlastnej chuti. Do pekáča dajte papier na pečenie a postriekajte ho s olivovým, alebo kokosovým olejom.

Cesto dajte do pekáča, povrch zarovnajte a posypte ďalším korením alebo bylinkami. Pečte 10 minút pri 215 stupňoch. Potom teplotu znížte na 190 stupňov a pečte ďalších 45-50 minút, alebo až dovtedy, kým nebude špáradlo, zapichnuté doprostred chleba, čisté. Povrch chleba bude prekrásne zlatisto hnedý a vnútro vlhké. Nechajte vychladnúť 15 minút, nakrájajte a potrite napríklad domácou tuniakovou nátierkou. Chlieb môže byť uskladnený v chladničke asi týždeň. Pokryte ho alobalom a uzavrite vo vzduchotesnej nádobe. Ak ho chcete zohriať, odporúčam ho opiecť v hriankovači. Kôrka bude chrumkavá a chlieb zostane vo vnútri vlhký a šťavnatý.

pic2

Výživové informácie:

Neobsahuje lepok, orechy, laktózu.

Veľkosť porcie: 2 krajce (celý bochník má 12 krajcov) obsahuje 110 kcal, 15 g bielkovín, 3 g tuku, 5 g sacharidov, 4.5 g vlákniny

Zdroj: http://www.bornfitness.com/, Ilustračný obrázok: Silvia Horecká

Za obsah článku je zodpovedný jeho autor, ktorému portál Cvičte.sk poskytuje priestor pre uverejnenie. V prípade možného výskytu sporu v otázke autorských práv nás prosím kontaktujte na info@cvicte.sk.


Autor článku

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Recept na chlieb s nízkym obsahom sacharidov

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.