19. NOV 2013

Powerfood nepečená kokosovo-smotanová torta bez štipky

V rámci zdravej výživy si treba uvedomiť jednu vec a to, že múka môže byť často horšia ako samotný hnedý cukor, použitý v miernom množstve. Preto vám prinášam recept na super rýchlu nepečenú tortu bez štipky múky, ktorá je navyše vylepšená o kvalitné tuky vo forme, hlavne vo forme kokosu, horkej čokolády či mandlí.

SUROVINY

(pre 12 dezertných porcií)

Cesto:

  • 1 šálky datlí bez kôstky
  • 1/2 šálky vlašských orechov
  • 1 šálka mandľovej múky
  • štipka morskej soli

Kokosový krém:

  • 1 šálka strúhaného kokosu, nesladeného
  • 1 ½ šálky kyslej smotany, ricoty, alebo tvarohu
  • Citrónová kôra
  • 1 vanilkový lusk (vanilkový extrakt)
  • 1 pl javorového sirupu
  • 1 pl hnedého cukru
  • 1 veľké vajce (voliteľné)
  • štipka morskej soli
  • čerstvé lesné plody (mrazené)
  • Horká čokoláda so štipkou vody na polevu

POSTUP

Cesto:

  • Očistíme datle od kôstky a rozmixujeme v mixéri na hladkú pastu
  • K datliam postupne pridáme posekané orechy, mandľovú múku
  • rukami vystelieme maslom vytretú formu tak, že pripravený základ cesta rukami vrstvíme do tortovej formy v hrúbke 1-2 cm.

Kokosový krém:

1. Zmiešame smotanu, kokos, citrónovú kôru, cukor , vanilku a javorový sirup do hutnej plnky.

2. Overíme si kvalitu vajíčka (ideálne domáce) a surové ho vmiešame do plnky. Hutnosť doladíme strúhaným kokosom tak, aby bola plnka hustejšie a dobre nám stuhla v chladničke.

3. Plnku navrstvíme na pripravený základ a vložíme do chladničky na teplotu 5 stupňov a necháme dostatočne stuhnúť. Pred servírovaním ozdobíme čerstvými lesnými plodmi, alebo roztopeným mrazeným ovocím, ktoré si zohrejeme na panvici, pričom redukujeme ovocnú šťavu.

4. Na pri servírovaní, všetko prelejeme roztopenou horkou čokoládou, ktorú zriedime 1-2 čl. vody.

Fintičky a použité powerfoods?

  • Asi najväčšou fintičkou je kombinácia datlí, mandľovej múky a orechov pri vytvorení šťavnatého cesta.
  • Datle môžeme nahradiť aj figami, a základ jemne zapiecť.
  • Ak nemám mandľovú múku, tak si len jednoducho rozmixujem mandle
  • Vajíčko je voliteľné a použijem len keď mám kvalitné a som si istý, že nie je pokazené :)

Prečo je táto torta vymakaná?

  • Tento koláč má výrazne zlepšený pomer makroživín na úkor cukru a v prospech zdravých tukov vo forme orechov a kokosu.
  • Mandle sú jedným s top anabolických jedál, ktoré obsahujú zdravé tuky a podporujú tak prirodzenú regeneráciu Vašich buniek a svalov
  • Obrovskou výhodou datlí pre Vaše zdravie je, že nie sú kyselinotvorné. Navyše obsahujú vysoké množstvo vitamínu E, ktorý je kľúčovým antioxidatom.
  • Koláč neobsahuje lepok, ani žiadne obilniny, ktoré zaťažujú a zahlieňujú náš organizmus.
  • Kakao je zázračným antioxidantom, ktorý je navyše veľmi bohatý na magnézium, ktoré výrazne zlepšuje schopnosti koncentrácie.

 

Aj vďaka týmto charakteristikám si môžete vychutnať lahodný dezert a zároveň dať vášmu telu to čo si skutočne zaslúži.


Autor článku

powerfood

Dušan Plichta

Dušan je profesionálnym poradcom, dobrodruhom a nadšencom, ktorý spája gastronómiu so skutočne zdravou výživou. Ako bývalý tanečník Lúčnice, triatlonista a expert na tradičné jedlá svetových kuchýň, rozbieha unikátny projekt Powerfood Chef, pričom ponúka inovatívny, niekedy možno kontroverzný gurmánsky prístup k výživovému poradenstvu. Dušanovou víziou je ukázať ľuďom široké možnosti plnohodnotnej a kvalitnej výživy. Navyše sa Dušan výživa v bádaní a aplikácii najnovších poznatkov z vedy a výskumu, ktoré prepája s konkrétnymi gastronomickými skúsenosťami, ktoré získal cestovaním po svete.

http://www.dusanplichta.com/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (1)

Diskusia k článku - Powerfood nepečená kokosovo-smotanová torta bez štipky

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

silviasimkova86@gmail.com
silviasimkova86
 27.4.2016 17:23

Dobrý deň Dušan.
Tortu som práve urobila, no dala som ju do rúry celú (kôli vajíčku). Zaujímalo by ma, či sa takou tepelnou úpravou znehodnotia použité suroviny a teda torta vo výsledku nie je až tak nutrične hodnotná.
Inak namiesto mandľovej múky som dala kokosovú a do korpusu rozmixovala aj brusnice a tiež chutilo.
Ďakujem za recept

 

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.