15. OKT 2013

Powerfood Chef lunch: Libanonský humus – pochúťka Blízkeho východu

Niekedy sa stáva, že nemáme náladu na dobré mäsko, a tak ma napadlo, že sa inšpirujem u Libanoncov, ktorý v našom meste často robia kebab. Pripravím si tak ľahký vegetariánsky obed, ktorý ma dostatočne zasýti aj bez toho, aby obsahoval mäso. Pre extra radosť zo štedrého a chutného obeda odporúčam doplniť humus fetou, citrónom a čerstvým petržlenom.

Čas prípravy: 10 min. Množstvo: 2 osoby 
Čas varenia: 10 min. Celkový čas: 20 min.

Ingrediencie

  • Varený cícer  (200 g)
  • Sezamová pasta tahíny (100 g)
  • Cesnak 2 struky
  • Olivový olej (2PL)
  • Citrónová šťava (2PL)
  • Morská soľ
  • Feta (alebo syr balkánskeho typu) (100-200 g)
  • Čerstvý petržlen
  • Čerstvá zelenina (Paradajky, uhorka, paprika, červená cibuľa, stopkový zeler, šalát)

POSTUP

1. Vymixujem do hladka uvarený cícer s cesnakom, sezamovou pastou, olivovým olejom a citrónovou šťavou. Dochutím morskou soľou, pričom chcem dosiahnuť hladkú konzistenciu.

2. Servírujem na väčšom tanieri, na ktorom nátierku  umiestnim do stredu,

zeleninu nakrájam na požadované kúsky a poukladám na tanier okolo nátierky

3. Na vrch nátierky rozdrobím fetu a nasekám čerstvý petržlen, ktorý jedlo príjemne rozvonia. Pokvapkám olivovým olejom a podľa chuti ešte pridám sušené čili lupienky

P.S: Cícer môžeme kúpiť aj v plechovke, avšak je dôležité dobre ho umyť a zbaviť ho tak nálevu. Namiesto fety môžeme použiť balkánsky typ syru alebo aj cottage syr. Keď chceme jedlo gurmánsky doplniť pečivom, tak len poctivou nekvasenou Pitou, ktorú si opečieme do chrumkava presne tak, ako to robia aj na Blízkom východe.


Autor článku

powerfood

Dušan Plichta

Dušan je profesionálnym poradcom, dobrodruhom a nadšencom, ktorý spája gastronómiu so skutočne zdravou výživou. Ako bývalý tanečník Lúčnice, triatlonista a expert na tradičné jedlá svetových kuchýň, rozbieha unikátny projekt Powerfood Chef, pričom ponúka inovatívny, niekedy možno kontroverzný gurmánsky prístup k výživovému poradenstvu. Dušanovou víziou je ukázať ľuďom široké možnosti plnohodnotnej a kvalitnej výživy. Navyše sa Dušan výživa v bádaní a aplikácii najnovších poznatkov z vedy a výskumu, ktoré prepája s konkrétnymi gastronomickými skúsenosťami, ktoré získal cestovaním po svete.

http://www.dusanplichta.com/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Powerfood Chef lunch: Libanonský humus – pochúťka Blízkeho východu

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 852
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.