21. OKT 2013

Powerfood Chef Lunch: Energická a zdravá mexická „quesadilla“

Nie veľa ľudí vie, že mexická kuchyňa patrí medzi jednu z najzdravších na svete! Vďačí za to najmä tomu, že využíva veľa čerstvých surovín, nízko koncentrovaných sacharidov (strukoviny, zeleninu…), korenie, ktoré podporuje detoxikáciu organizmu (oregano, koriander), zrýchľuje metabolizmus (čili) a stabilizuje cukor v krvi (škorica).

Navyše jedlá mexickej kuchyne sú rýchle na prípravu, a preto je super mať doma v zásobe pár pšeničných alebo kukuričných placiek, do ktorých si rýchlo zapečiem kvalitný a dobre stráviteľný obsah. Vyskúšajte so mnou skvelú mexickú "quesadillu" ako rýchly a zdravý obed, ktorý vás bez pochýb dobre zasýti.

 

Čas prípravy: 10 min. Množstvo: 2 osoby 
Čas varenia: 15 min.  Celkový čas: 25 min.

SUROVINY 

  • 2 väčšie placky 50 g (2 ks)
  • Kuracie horné stehná 200 g
  • Tvrdý syr, ideálne čedar 100 g (2-krát malá hrsť )
  • Olivový olej 60 ml (4 PL)
  • Cibuľa 1 ks
  • Cesnak 2 struky
  • Paprika červená, žltá alebo zelená 2 ks
  • Paradajky 2 ks
  • Marináda: Morská soľ + čierne korenie ½ ČL + rímska rasca (cumin) 1 ČL + koriander 1 ČL + čili (alebo kajenké korenie) 1 ČL + sladká paprika 1 ČL + škorica 1 ČL + kôra z limetky

POSTUP 

1. V mažiari rozdrvím všetky suché korenia a pridám olivový olej. Marinádou okorením mäso nakrájané na drobné rezančeky a opečiem cca 4 minúty

2. Mäso si preložím na tanier a medzitým na zvyšnom tuku cca 3-4 minúty opečiem na drobno nakrájanú zeleninu

3. Primiešam k zelenine mäso a postupne plním placku preloženú napoly, posypem syrom a zapečiem na suchej panvici tak, aby bola placka chrumkavá

4. Podávam so smotanou, čerstvým koriandrom a na záver quesadillu pokvapkáme čerstvou limetkou

P.S.: Mäso opekám sprudka, aby sa mi príliš nevysušilo. Ideálne je robiť všetko na jednej panvici. Čerstvý koriander podávaný na záver do náplne pridáva jedlu extra hodnotu.

Autor článku

powerfood

Dušan Plichta

Dušan je profesionálnym poradcom, dobrodruhom a nadšencom, ktorý spája gastronómiu so skutočne zdravou výživou. Ako bývalý tanečník Lúčnice, triatlonista a expert na tradičné jedlá svetových kuchýň, rozbieha unikátny projekt Powerfood Chef, pričom ponúka inovatívny, niekedy možno kontroverzný gurmánsky prístup k výživovému poradenstvu. Dušanovou víziou je ukázať ľuďom široké možnosti plnohodnotnej a kvalitnej výživy. Navyše sa Dušan výživa v bádaní a aplikácii najnovších poznatkov z vedy a výskumu, ktoré prepája s konkrétnymi gastronomickými skúsenosťami, ktoré získal cestovaním po svete.

http://www.dusanplichta.com/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Powerfood Chef Lunch: Energická a zdravá mexická „quesadilla“

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 

Súvisiace články

Vegetariánsky tataráčik
Barbora Drahovská
Domáce musli tyčinky
Natália Spišiaková
Domáce musli tyčinky
30
SEP
Vanilkové rožky
AkoSiUvaritZdravie
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 860
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.