11. JUN 2014

Powerfood Chef Dinner: Libanonské kuriatko s tradičným pilafom

Spoznajme zdravé chute stredného východu a pripravme si lahodné kuriatko!

Už dlho ma fascinuje kuchyňa stredného východu, ktorá je príznačná skvelými kombináciami korenín a jedlami, ktoré veľmi silno konkurujú aj tým najvychytenejším špecialitám nám známej stredomorskej kuchyne. Poďme sa pozrieť do Libanonu, krajiny, ktorá skrýva asi najväčšie množstvo nám nie veľmi známych zdravých gastronomických pochútiek.

Aj keď sa zdá toto jedlo komplikované, tak tomu tak nie je. Treba sa len zoznámiť s novými koreniami a použiť staré známe techniky prípravy ryže a kuracieho mäsa.

Čas prípravy: 10 min.                     Množstvo: 2 osoby 
Čas varenia: 30 min.                      Celkový čas: 30 min.

Ingrediencie:    

Mäso

  • kuracie horné stehná 400 g
  • extra panenský olivový olej 1/3 šálky
  • grécky jogurt 1 Ks (150g)
  • rímska rasca 1 čl
  • škorica ½ čl
  • citrónová kôra
  • kurací vývar 1 šálka

Pilaf

  • hnedá, alebo basmati ryža 100 g
  • červená cibuľa 1 Ks
  • cesnak struk 1 Ks
  • čerstvý petržlen 1 šálka
  • šafran 1 čl (Kurkuma)
  • kurací vývar 1 šálka
  • mandle (kešu) ½ šálky 
  • morská soľ

Príprava:

1. Kuracie horné stehná marinujem v jogurte rozrobenom s 2 Pl olivového oleja, morskou soľou, škoricou, rímskou rascou a citrónovou kôrou.

2. Zeleninu a petržlen posekám nadrobno, a na miernom ohni opražím ryžu dozlatista. Pridám zeleninu (cibuľa, cesnak a polovicu petržlenu) a jemne dopražím cca 2 minúty za stáleho miešania.

3. Ryžu zalejem kuracím vývarom a pridám morskú soľ a šafran (kurkumu). Nachám variť cca 15 minút, prikryté na nízkom plameni. Keď je ryža hotová, pridám do nej opečené, alebo čerstvé posekané oriešky.

4. Zatiaľ si na mierne rozpálenej panvici opečiem marinované kuracie tak, aby sa uzavreli. Následne pridám zvyšok marinády a podlejem zvyšným vývarom. Prikryjem a nechám dusiť cca 12-15 minút.

5. Mäso servírujem na základe zo žltej ryzě (pilaf), posypané čerstvým petržlenom a pokvapkané citrónovou šťavou. Redukovaná jogurtová marináda slúži ako omáčka, do ktorej môžeme nasekať ešte aj extra čili.

Nebojte sa marinovať v jogurte, ktorý vyváži silné chute výrazných korenín stredného východu. Rímska rasca je iná ako tá naša a niekedy je známa aj pod menom „cumin“


Autor článku

powerfood

Dušan Plichta

Dušan je profesionálnym poradcom, dobrodruhom a nadšencom, ktorý spája gastronómiu so skutočne zdravou výživou. Ako bývalý tanečník Lúčnice, triatlonista a expert na tradičné jedlá svetových kuchýň, rozbieha unikátny projekt Powerfood Chef, pričom ponúka inovatívny, niekedy možno kontroverzný gurmánsky prístup k výživovému poradenstvu. Dušanovou víziou je ukázať ľuďom široké možnosti plnohodnotnej a kvalitnej výživy. Navyše sa Dušan výživa v bádaní a aplikácii najnovších poznatkov z vedy a výskumu, ktoré prepája s konkrétnymi gastronomickými skúsenosťami, ktoré získal cestovaním po svete.

http://www.dusanplichta.com/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Powerfood Chef Dinner: Libanonské kuriatko s tradičným pilafom

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 851
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.