12. JAN 2014

Powerfood Chef dessert: Čololádovo-pomarančový cheesecake k víkendovej kávičke

Predstavte si, že prekvapíte rodinu a ako dezert im ponúknete netradičný cheesecake upečený len z tých najlepších ingrediencií. Víkendová pohoda a malé maškrtenie idú ruka v ruke.

Avšak v tradičnom recepte pre obľúbený cheesecake sa používa cukor a keksy, ktoré sa nám nepozdávajú ako najvhodnejšia voľba, a preto urobme z tohto dezertu zdravšiu verziu bez použitia spomínaných surovín. Neľakajte sa, koláč vás nesklame a zachová si svoju sladkú chuť.

Naučte sa využívať sladkosť datlí a jemnú horkosť pomarančovej kôry, ktorá v kombinácii s pravým kakaom dodá vášmu dezertu neuveriteľný efekt.

Čas prípravy: 5 min                    Množstvo: cca 10 porcií
Čas pečenia:  15 min                  Celkový čas: 20 min

Ingrediencie:

Cesto:

  • Datle ½ šálky (ideálne 6 „medjool“ veľkých kúskov)
  • Mandľová múka ½ šálky
  • Kokosový olej 4 PL
  • Štipka morskej soli

Krém:

  • Kokosový tuk ½ šálky
  • Sekané mandle 2 šálky
  • Kakaový prášok 2 PL
  • Šťava z pomaranča 2 PL
  • Strúhaná pomarančová kôra 1 PL
  • Javorový sirup 2 PL
  • Štipka morskej soli

Príprava

1. Očistím datle od kôstky a rozmixujem v mixéri na hladkú pastu. K datliam postupne pridám orechy, mandľovú múku, kakaový prášok a vanilkový extrakt . Pripravený základ cesta vyvaľkám alebo ho rukami vrstvím do tortovej formy v hrúbke 1-2 cm.  Cesto môžem (ale aj nemusím) zapiecť cca 12-15 minút na 180°C.

2. Plnku pripravím jednoduchým vymixovaním všetkých ingrediencií do hladka, ale mandle si pred mixovaním posekám na menšie časti. Celkovo odporúčam najprv sekať mandle a až potom do mixéra pridávať tekuté ingrediencie.

3. Na vychladnuté cesto (ani ho nemusím piecť) vrstvím plnku a nechám kvalitne stuhnúť v chladničke.

Tip:  Namiesto mandlí môžete použiť aj iné orechy a tiež datle sa dajú nahradiť sušenými figami.

 


Autor článku

powerfood

Dušan Plichta

Dušan je profesionálnym poradcom, dobrodruhom a nadšencom, ktorý spája gastronómiu so skutočne zdravou výživou. Ako bývalý tanečník Lúčnice, triatlonista a expert na tradičné jedlá svetových kuchýň, rozbieha unikátny projekt Powerfood Chef, pričom ponúka inovatívny, niekedy možno kontroverzný gurmánsky prístup k výživovému poradenstvu. Dušanovou víziou je ukázať ľuďom široké možnosti plnohodnotnej a kvalitnej výživy. Navyše sa Dušan výživa v bádaní a aplikácii najnovších poznatkov z vedy a výskumu, ktoré prepája s konkrétnymi gastronomickými skúsenosťami, ktoré získal cestovaním po svete.

http://www.dusanplichta.com/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Powerfood Chef dessert: Čololádovo-pomarančový cheesecake k víkendovej kávičke

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 852
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.