3. OKT 2014

Polievka z pečených paradajok

Tohto roku sme experimentovali s paradajkami čiernej farby, ktoré chutili sladko a inak ako červené.

Odporúčame prečítať: 5 potravín, ktoré nakopnú váš mozog

Čo budete potrebovať na 4 porcie:

  • 150 g jabĺk
  • 1200 g paradajok
  • 50 g jarnej cibuľky
  • 20 g cesnaku
  • 50 g zeleru
  • 100 g cibule
  • 10 g trstinového cukru
  • 10 ml extra panenského olivového oleja
  • 80 g papriky (bielej, zelenej)
  • 15 g bieleho octu Balsamico
  • soľ
  • mletú škoricu
  • mleté čierne korenie
  • vetvička tymiánu
  • bobkový list
  • čerstvý rozmarín
  • čerstvá bazalka

Príprava:

Paradajky prekrojíte na polovičky a reznou plochou ich uložíte na plech, cibuľu pokrájajte na štvrťky, jarnú cibuľku nakrájajte na väčšie kúsky, cesnak len po dĺžke rozkrojte a vyberte klíčok, papriku na väčšie kúsky, jablko pokrájajte na plátky a zeler na kúsky.

Všetko rozdeľte na plech k paradajkám, pridajte bobkový list, vetvičky čerstvého tymiánu a rozmarínu, pridajte čerstvo mleté korenie  a trochu soli a pokvapkajte olejom. Rúru rozohrejte na 200 stupňov Celzia a vložte do nej plech so zeleninou na cca 15 minút. Dajte pozor, aby vám paradajky neohoreli. Vyberte z rúry a nechajte trochu vychladiť. Potom stiahnite šupku z paradajok. Pečenú zeleninu preložte aj so šťavou do hrnca a tyčovým mixérom rozmixujte. Cez cedidlo s väčšími otvormi prepasírujte (ale aj nemusíte). Vodou, alebo vývarom rozrieďte na potrebnú hustotu a množstvo. Osoľte, pridajte štipku cukru a balsamikový ocot. Ozdobte čerstvou bazalkou.

A ešte jeden tip:

Ak nemáte čas na prípravu polievky z pečených paradajok, uvarte si najjednoduchšiu paradajkovú polievku a aj najrýchlejšiu.

Paradajky nakrojte, ponorte do vriacej vody, po minúte vyberte a ošúpte. Nakrájajte ich na väčšsie kúsky. Na oleji speňte nakrájanú cibuľu, cesnak a čerstvý zázvor, pridajte bobkový list, nové korenie, čierne korenie, jeden hrebíček a lyžicu trstinového cukru. Po orestovaní pridajte nakrájané paradajky, šoľ, sušenú bazalku a trochu tymiánu. Duste cca 15 minút, rozmixujte ponorným mixérom (nie dohladka) a podávajte s parmezánom, údeným lososom, alebo opečenou bielou bagetkou s olivovým olejom. 

Odporúčame prečítať: Chudnete? Jedzte potraviny s nízkym glykemickým indexom!

Zdroj receptu: http://akosiuvaritzdravie.sk/?p=1950
Zdroj foto: www.freedigitalphotos.net (tiramisustudio)

Autor článku

Ako

Ako Si Uvarit Zdravie.sk

Ako Si Uvariť Zdravie - blog, ktorý vám pomôže cítiť sa lepšie, vyzerať lepšie, mať sa lepšie. Nájdete tu množstvo zaujímavých tém o výžive, pohybe, relaxe a spánku, recepty a informácie o doplnkoch. Tipy pre vaše zdravie a vitalitu.

http://akosiuvaritzdravie.sk/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Polievka z pečených paradajok

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 852
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.