10. OKT 2013

Polievka Janka Hraška

V rozprávke “Janko Hraško” sa hovorí, že z malých hráškov by mala byť “iba” dobrá hrášková polievka.
Tak sme okúsili a pravda je. Lahodná v lete i v zime.

SUROVINY

(pre 4 osoby)

  • 600 g čerstvého alebo mrazeného hrášku (najlepšia je samozrejme z čerstvého mladého hrašku)
  • 3 stredne veľké zemiaky
  • 1 zeleninový bujón
  • 1 strúčik cesnaku
  • 100 ml sladkej smotany (nie je nutné, zvoľte podľa vašej chuti.. polievočka má so smotanou trošku jemnejšiu chuť)
  • petržlenová vňať (výborne sa hodí aj rozmarín)
  • domáce krutóny

POSTUP

Zemiaky nakrájame na kocky a spolu s hráškom ich dáme do hrnca (Tip: za hrsť hrášku si nechajte bokom na servírovanie). Potom zalejeme vodou, tak aby bola cca. 1 cm nad hladinou zeleniny. Necháme zovrieť, pridáme bujón a varíme približne 15 – 25 min. podľa toho či používate čerstvý alebo mrazený hrášok. Keď sú hrášok aj zemiaky mäkké, všetko rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme roztlačený cesnak, smotanku a necháme ešte raz zovrieť. Ak sa vám polievka zdá byť príliš hustá, tak spolu s cesnakom pridajte aj trošku vodu podľa potreby. Dochutíme soľou a korením.

Domáce krutóny zhotovíme tak, že si nakrájame chlebík na malé kocky a na sucho (bez oleja) ho pár minút opražíme na panvici, kým je zlatisto hnedý.

Polievočku servírujeme s domácimi krutónmi, čerstvým hráškom a nasekanou petržlenovou vňaťou (prípadne rozmarínom). Dobrú chuť.


Autor článku

biteme

Barbora Drahovská

Bite me je vegetariánsky blog nielen pre vegetariánov, ktorý založili v roku 2012 dve kamarátky Barbora a Mimi.

http://www.biteme.sk/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Polievka Janka Hraška

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 852
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.