10. DEC 2014

Polenta s cviklou, pecorinom a orechmi

Polenta je obľúbená najmä na severe Talianska a v štátoch bývalej Juhoslávie. 

Potrebujeme:

  • 1 väčšiu cviklu
  • 2 vetvičky tymiánu
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 450 g  kukuričnej polenty
  • 1,8 l vody
  • soľ
  • 1 lyžica masla (nemusí byť)
  • 100 g ovčieho tvrdého syru pecorino (nastrúhať)
  • 50 g pomletých vlašských orechov

Postup:

Cviklu olúpeme a povaríme 10 minút s tymianom. Vychladnutú spolu s cesnakom a 2 dcl vody zmixujeme na kašu. V širšom väčšom hrnci ohrejeme olivový olej a pridáme kašu z cvikle. Orestujeme cca 3 minúty a zelejeme vodou. Pridáme polentu a dôkladne miešame. V tejto fáze môžete pridať oheň za predpokladu častejšieho miešania, až kým sa nezažnú objavovať bublinky vriacej  tekutiny. Vtedy polentu stíšime a varíme 40 minút a pridáme soľ. Ak vám na dne hrnca zostane kôrka, ale nie pripálená vrstva, je to v poriadku a vraj pochúťka, ktorá sa vyškrabkávala vareškou. Hrniec, ktorý sa pôvodne používal  na severe Talianska, bol v tvare kotlíka a z medi (v taliančine  paiolo in rame). Správne uvarená polenta musí byť hustá tak, že vareška stojí kolmo v hrnci. Pred dovarením som vmiešala do kaše lyžicu masla. Polentu som prevrátila a umiestnila na guľatú drevenú dosku a nechala vychladnúť.

Polenta je pevná a na povrchu tvrdšia. Krájam ju tradične bielou nitkou, niekedy používam aj zubnú niť. Môžete to skúsiť aj s nožíkom, ale polenta sa na čepeľ noža lepí. Niťou je to rýchle a perfektne narezané. Je to jednoduché. Nitku vsunieme  pod zmes polenty (tesne k doske asi 2 cm) a konce nite pritiahneme k sebe. Polentu  odrežeme  rovnako ako nožom. Každý kúsok  uložíme na plech, vystalný papierom na pečenie, alebo potretý olivovým olejom a posypeme orechmi  a  pecorinom. Zapečieme v rúre pri teplote 180 stupňov cca 20 minút dozlatista. Ak sa vám to zdá zložité, je tu jednoduchšia možnosť.  Uvarenú polentu z hrnca dáme rovno na plech, rozotrieme do výšky cca 2 cm a menej, necháme stuhnúť a posypeme pecorinom a orechmi. Nakrájame na kocky alebo ľubovoľné tvary až po upečení.

Odporúčame prečítať: Torta z polenty s višňami

Zdroj receptu: https://horecka.wordpress.com/2014/11/11/polenta-s-cviklou-pecorinom-a-orechmi/

Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Polenta s cviklou, pecorinom a orechmi

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 852
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.