4. NOV 2014

Plnené domáce placky so zelerovými hranolkami

Priznáme sa bez mučenia, že pri pohľade na oku lahodiaci burger sa nám niekedy aj zbehnú slinky. Táto skutočnosť nás inšpirovala k trošku zdravšej a najmä vegetariánskej alternatíve “fast foodovania”. 

Odporúčame prečítať: Mrkvovo-orechové placky bez múky

Základom nášho receptu sú vydarené tortilla placky. Potrebujeme iba štyri ingrediencie. Múku, soľ, olivový olej a vodu.

Bite me tip:

Na to, aby boli placky mäkkučké, postupne ako placky dávate preč z panvice na tanier, prikryte ho hneď ďalším, aby sa medzi taniermi vytvorila prirodzená vlhkosť a placky mohli pekne zmäkknúť.

Aktívny čas prípravy cca 30 min./15 min. na odpočinutie cesta

Potrebujeme:

  • 250 g hladkej špaldovej múky a celozrnnej špaldovej múky (mix oboch)
  • 180 ml horúcej vody z rýchlovarnej kanvice
  • 3 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 čajová lyžička soli

Postup: 

Všetky ingrediencie spolu spracujeme na hladké cesto (cca 5 min.). Len si dávajte pozor, aby ste sa neobarili vriacou vodou. Po zovretí si ju nechajte trošku vychladnúť, kým cesto začnete spracovávať rukami. Cesto si rozdelíme na 4 časti z ktorých vytvarujeme guličky, ktoré necháme poprášené múkou cca 15 minút odpočinúť pod utierkou.

Guličky následne ešte trošku spracujeme v rukách a rozvaľkáme z nich pekné placky. Tak ako nás to učili naše babičky. Vyvaľkané placky opečieme z každej strany na rozpálenej suchej panvici. Na tortille by sa mali vytvárať vzduchové bubliny. Vtedy spoznáme, že ju treba otočiť a už iba chvíľu dopiecť z druhej stranky. Panvica by mala byť správne rozpálená. Ani nie príliš horúca, ani príliš vlažná.

Zelerové hranolky

Aktívny čas prípravy cca 15 min./30 min. na pečenie

Potrebujeme:

  • 2 stredne veľké zelery
  • soľ a čierne korenie
  • olivový olej
  • 2 vetvičky rozmarínu
  • papier na pečenie

Postup: 

Zeler očistíme a nakrájame na hranolky. Hranolky premiestnime na plech na papier na pečenie, osolíme, okoreníme, pokvapkáme cca 2 polievkovými lyžicami olivového oleja, pridáme vetvičky rozmarínu a všetko spolu premiešame. Hranolky sa lepšie upečú, ak sa nebudú prekrývať. Pečieme 25-30 minút pri 220 stupňoch.

Slivkové chutney

Aktívny čas prípravy cca 10 min./15 min. čas varenia

Potrebujeme:

  • 350 g vykôstkovaných sliviek
  • cca 10 g zázvoru
  • 1 malú červenú cibuľu
  • 1 čajovú lyžičku mletých tmavých horčicových semiačok
  • mleté čierne korenie
  •  ¼ lyžičky chilli prášku
  • 3 pol. lyžice octu z červeného vína
  • 3 pol. lyžice medu

Postup: 

Všetky ingrediencie dáme do panvice a pomaly ich privedieme do varu. Znížime teplotu a varíme 15 min. bez pokrievky. Zmes občas premiešame, aby sa nám nepripálila. Po vychladnutí rozmixujeme ponorným mixérom.

Jogurtový dip

Aktívny čas prípravy cca 5 min.

Potrebujeme:

  • 200 g hustého bieleho jogurtu
  • 1 polievková lyžica horčice
  • veľkú hrsť čerstvej petržlenovej vňate
  • čierne korenie a soľ na dochutenie

Postup: 

Petržlenovú vňať nasekáme nadrobno a zmiešame s ostatnými ingredienciami.

Ostatné ingrediencie:

  • 1 balenie Halloumi syra (250 g)
  • 2 zrelé avokáda
  • 1 veľká červená cibuľa
  • listový šalát
  • 2 paradajky
  • citrón

Príprava plnených tortilla placiek

Placku po celej ploche potrieme vopred rozmačkaným avokádom, ktoré sme dochutili troškou soli a citrónovej šťavy. Nemusíme soliť veľa, keďže Halloumi syr je sám o sebe dosť slaný. Teraz na placku poukladáme grilovaný Halloumi syr (pripravuje sa bez použitia oleja, či už ho pripravujeme na grile alebo na panvici), plátky paradajky, šalát a surovú, alebo orestovanú červenú cibuľku.

Placku opatrne stočíme do rolky. Popri stáčaní ju jemne pritláčame, aby nám počas jedenia z tortilly všetko nevypadlo. Servírujeme so zelerovými hranolkami, slivkových chutney a jogurtovým dipom.

Odporúčame prečítať: Placky z červenej kapusty s cícerovou múkou

Zdroj receptu: http://www.biteme.sk/zdravy-fast-food-aneb-plnene-domace-tortilla-placky-s-zelerovymi-hranolkami/

Autor článku

biteme

Barbora Drahovská

Bite me je vegetariánsky blog nielen pre vegetariánov, ktorý založili v roku 2012 dve kamarátky Barbora a Mimi.

http://www.biteme.sk/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Plnené domáce placky so zelerovými hranolkami

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.