Pečte v lete ľahko s bezlepkovými múkami

Veronika Shoebridge

Pečenie je trendy, food blogerov pribúda každým dňom a koláčov od výmyslu sveta je plný internet. Ide piecť aj v lete ľahko a fit? Zorientujte sa v múkach pre zdravšie alternatívy pečenia.

Pečte v lete ľahko s bezlepkovými múkami
Zdroj: pixabay.com
12. AUG 2018

Pečenie je nielen v móde ale môže byť aj zdravé. Najmä v ére, keď mnoho ľudí trpí alergiami, neznášanlivosťou niektorých potravín či ingrediencí a rôznych intolerancií typu celiakia alebo diabetes. Tieto problémy majú vo veľkej väčšine prípadov jedného základného menovateľa a tým je múka.

Biela verzus iná

Biela múka totiž toho, čo sa výživy týka nemá veľa spoločného. Je totiž zbavená otrúb a klíčkov, kde sa paradoxne nachádzajú všetky živiny. Vedeli ste napríklad, že ak konzumujete bielu múku, do tela sa vám dostane až štyrikrát menej vitamínu A? Biela múka je taktiež výrazne lacnejšia ako jej zdravšie alternatívy.

Jednoduchá zmena bielej múky za jej celozrnné alternatívy akými sú napríklad špaldová, pohánková, jačmenná, ryžová, kukuričná alebo ražná múka môže veľmi jednoducho a rýchlo vyriešiť mnoho problémov, či už tráviacich, kožných, menej i viac závažných. Rozhodne to stojí za vyskúšanie, hoci mnoho ľudí trápi otázka, ako múky vájomne kombinovať. Odporúča sa so začiatku skúsiť polovicu bielej múky a druhú polovicu nahradiť zdravšou verziou, napríklad špaldovou. Neskôr sa môžete púšťať do odvážnejších experimentov.

Zdravé múky

Pozrite sa, aké múkové alternatívy momentálne trh ponúka.

Špaldová múka:

  • Asi najrozšírenejšia spomedzi tých “zdravých” alternatív.

  • Obsahuje vysoký podiel bielkovín a nenasýtených mastných kyselín.

  • Je významným zdrojom B vitamínov, minerálov (draslík, fosfor, horčík, vápnik a zinok, vitamínov A a E).

  • Špalda je mimoriadne ľahko stráviteľná.

  • Dá sa nahradiť do mnohých koláčov, dezertov či pečiva slaných či sladkých.

  • Dokáže bojovať proti rakovine vďaka obsahu betakaroténu.

  • Priaznivo vplýva na psychiku.

Pohánková múka:

  • Plná draslíka, forforu, horčíka, železa, medi, mangánu, zinku, B vitamínov, Ečka.

  • Vhodná pri detoxikácii organizmu.

  • Zmierňuje problémy s krčovými žilami v nohách.

  • Perfektná pre diabetikov a celiatikov.

  • Je v nej prítomná aj kyselina linolová, ktorá dokáže znížiť cholesterol a pôsobí proti zrážaniu krv.

Ryžová múka:

  • Je prirodzene bezlepková.

  • Je ľahko stráviteľná.

  • Vhodná, ak ste na diéte.

  • Ak máte hnačku, urobte si kašu z ryžovej múky a uľaví sa vám.

Jačmenná múka:

  • Mimoriadne bohatá na sacharidy a vitamín B5 a E.

  • Nie je síce úplne bezlepková, ale obsah lepku je nízky.

  • Pôsobí protizápalovo, čo sa kože týka a predchádza kardiovaskulárnym chorobám.

  • Konzumujte pečivo z jačmennej múky pri vredoch.

Kukuričná múka:

  • Ďalšia z prirodzene bezlepkových.

  • Perfektná na pečenie a široké využite v kuchyni.

  • Ak je namletá nahrubo, môžete ňou nahradiť klasickú strúhanku.

Ražná múka:

  • Perfektná pre pacientov s celiakiou.

  • Obsahuje až 70% sacharidov.

  • Je zdrojom síry, draslíka, železa, fluóru a fosforu.

  • Priaznivo ovplyvňuje činnosť čriev.

  • Pôsobí proti hemoroidom a zápche.

Možností je teda mnoho a mnohé z nich kúpite nielen v potravinách ale aj v obľúbenej sieti DM drogérií, ktoré ponúkajú široký sortiment bezlepkových potravín a surovín, mnohé z nich v bio kvalite. Stačí si vybrať to svoje a hor sa do ľahšieho, lepšieho a zdravšieho pečenia.

Fit recept na šťavnatú bublaninu:

Suroviny:

  • 210g hladkej špaldovej múky
  • 120g ovsenej múky
  • 3 vajíčka
  • 3 bielka
  • 210g bieleho jogurtu
  • 1/2 balenia kypriaceho prášku do pečiva
  • 5 PL kokosového / trstinového cukru 
  • 200 ml mlieka
  • Marhule alebo iné ovocie

stavnata bublanina

Postup:

  • Všetky ingrediencie okrem mlieka zmiešame. Ak nemáte ovsenú múku, rozmixujte ovsené vločky.
  • Mlieko pridávame postupne ako posledné. Skúšala som aj rastlinné mlieka ako ryžové, či mandľové a bublanina vyšla rovnako. 
  • Konzistencia cesto by mala byť riedšia. Ak bude potrebné pridajte viac mlieka.
  • Plech (väčší) vystelieme papierom na pečenie a cesto rovnomerne vylejeme.
  • Na vrch poukladáme ovocie. Ja som použila kombináciu marhúľ a ríbezli.
  • Pečieme pri teplote 180°C na 25 - 30 minút.

Dobrú chuť!

Tip pre vás

Odporúčame dmBio mandľová múka, 300 g. Je zložená z BIO lúpaných, jemne mletých odtučnených mandľových jadier. Mandľová múka je bohatá na vápnik, magnézium a vďaka svojim vlastnostiam sa označuje za hodnotný zdroj bielkovín so zníženým obsahom sacharidov. Zakúpite v sieti obchodov dm drogerie markt.

mandlová muka

Zdroj:PR


DISKUSIA K ČLÁNKU (1)

Diskusia k článku - Pečte v lete ľahko s bezlepkovými múkami

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

Mamina
Mamina
 28.8.2018 14:37

Ktorý polodebil tvrdí, že špalda, jačmeň a raž sú beplepkové potraviny, nech si dokončí najprv základnú školu!

 

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 2198
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.