1. JUN 2015

Paštéta z pečienok

Patê je francúzsky výraz, ktorý označuje varené, rozmixované mäso a tuk, ktoré sú spolu zmiešané do jemnej pasty. 

Čo budete potrebovať?

  • 130-150 g domáceho masla
  • 70 g šalotky
  • jedno menšie jablko (cca 100-110 g)
  • 450 g pečienok (kuracie, morčacie alebo kačacie)
  • 2 polievkové lyžice 10 % smotany 
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • 1,5 ČL soli 
  • mleté čierne korenie
  • bylinky podľa chuti (majoránka, talianska zmes bylín)
  • 60 ml brandy  

Postup: 

Olúpte jablko, odstráňte jadierka a nakrájajte ho na malé kúsky. Očistite aj šalotku a tiež nakrájajte na malé kúsky. Na panvici roztopte 20-25 g masla (tuku) a na miernom ohni opražte zľahka jablko so šalotkou. Odstavte panvicu a opražené jablko so šalotkou dajte do misky, v ktorej budete neskôr mixovať vaše patê ponorným ručným mixérom. 

Pečienku dobre umyte, očistite a nakrájajte. Osušte kuchynskou papierovou utierkou. Na panvici rozpáľte 30 g masla (tuku) na vysokom plameni a pridajte pečienku. Sprudka ju opečte. Keď bude naberať hnedú farbu (2 -3 minútky), rozrežte si jeden kúsok. Mal by byť vo vnútri ešte ružovkastý. Znížte plameň a podlejte pečienky brandy. Znovu zvýšte plameň a miernym naklonením panvice oheň zapáli brandy a budete pozvoľna flambovať pečienku. Ak nemáte plynový sporák použite zápalku. Po dokončení flambovania odložte panvicu zo sporáka. 

Do misky, v ktorej už máte šalotku s jablkom, pridajte pečienku a trochu výpeku, ktorý vám ostal. Ak je ho priveľa, dajte len 1, maximálne 2 lyžice. Pridajte smotanu a mixujte dovtedy, kým nevznikne hladká hmota. Dajte hmotu  na 15 minút chladiť do chladničky. Po 15 minútach pridajte postupne v 3 dávkach 60 g masla, ktoré ste nechali odstáť pri izbovej teplote. Pridajte soľ, korenie a bylinky. Zmixujte v mixéri, alebo ručným mixérom a ochutnajte. 

Čo sa byliniek týka, tie ešte počas chladenia "pustia" do patê chute, ale je vhodné dať ich viac. My sme dali približne 7 g sušeného majoránu a 3 g talianskej zmesi bylín. Ale toto je práve to, čo si každý jeden z vás vyskúša sám. Experimentujte s chuťami. Ak máte radi pikantnejšie jedlá, môžete pridať aj trošku chilli. Každému podľa chuti.

Pyré dobre natlačte do sklenených pohárikov. My sme použili 3 kusy 150 ml pohárov. Na záver roztopte zvyšok masla a patê v pohároch zalejte roztopeným maslom. Patê to zakonzervuje a zároveň to bude vyzerať nádherne. Navrch môžete položiť steblo bazalky, tymianu alebo inej bylinky. Poháre uzatvorte a dajte na minimálne 6 hodín chladiť do chladničky. Patê vydrží v chladničke aj 2 týždne. 

Ľudia, ktorí čítali tento článok, sa tiež zaujímajú o:

Nátierka z tekvicových semiačokNátierka z tekvicových semiačok

 

 

Zdroj receptu: http://akosiuvaritzdravie.sk/?p=840

Autor článku

Ako

Ako Si Uvarit Zdravie.sk

Ako Si Uvariť Zdravie - blog, ktorý vám pomôže cítiť sa lepšie, vyzerať lepšie, mať sa lepšie. Nájdete tu množstvo zaujímavých tém o výžive, pohybe, relaxe a spánku, recepty a informácie o doplnkoch. Tipy pre vaše zdravie a vitalitu.

http://akosiuvaritzdravie.sk/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Paštéta z pečienok

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 852
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.