5. AUG 2014

Osúchový koláč s ovocím

Jana Šimkovičová

Neviete, čo urobiť s ríbezľami, slivkami či marhuľami? Tento koláč váš problém vyrieši.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 500 g hladkej preosiatej špaldovej múky
  • 3 PL topinamburového sirupu
  • malé roztopené maslo
  • ryžové mlieko
  • 2 PL škorice
  • štipka soli,
  • 3 PL kvásku kvasok alebo 1 droždie
  • 1 vajce
  • topinamburový džem / lekvár
  • 500 g ovocia (jahody, marhule, slivky, ríbezle, atď.)

Postup:

Nasypete do misky múku, sirup, maslo, škoricu, soľ a vajíčko. Vsetko to poriadne premiešate. Mlieko zohrejete a doň pridáte kvások, premiešate a postupne vlejete do misky s predchádzajúcou múkovou zmesou. Vypracujete cesto do pevného bochníka a necháte chvíľu odležať.

Pripravíte si veľký plech, ktorý buď vymastíte a vysypete múkou, alebo použijete papier na pečenie. Rozvaľkate cesto na celú plochu plechu. Na cesto natriete lekvár alebo džem a následne vysypete na celé cesto nadrobno pokrájané ovocie. Keď mám k dispozícii veľa kyslého ovocia, tak ovocie po umytí zvyknem pokrájať na drobné kúsky, dám do misky a premiešam s 2 PL kokosového cukru, a tak ho vysypem na cesto. Osúch pečieme v rúre na 180 stupňov zhruba 35 minút.

Odporúčame prečítať:

Oslaďte si život zdravšie. Javorový sirup je plný živín

Topinamburový sirup je pre diabetikov i tých, čo chudnú

Drobné rady a tipy:

Ak nemáte, alebo nepoužívate topinamurový sirup, v podstate môžete použiť akékoľvek sladidlo. To sa týka aj mlieka. My nepoužívame doma laktozové mlieko, preto som zvolila ryžové rastlinné.  A platí to aj pre lekvár. Tento osúch je zakaždým iný v závislosti od sezónnosti ovocia. Vždy navrch dáme to, čo práve dozrieva.

Týmto receptom ma inšpirovala Henrieta Peškovičová. Pamätám si, keď som prvýkrát videla fotku koláča, dostala som naň takú chuť, že som ho musela upiecť. Akurát som ho jemne upravila vzhľadom na rodinné požiadavky. Najviac ho miluje manžel. Keby mohol, má ho každý týždeň.


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Osúchový koláč s ovocím

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 856
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.