19. FEB 2014

“Opitý” hruškový koláč s orientálnym nádychom

Rozhodla som sa oprášiť náš obľúbený rodinný recept a upraviť ho do zdravšej verzie. Je vhodný aj pre tých, čo sú alergickí na pšenicu, nie však pre celiatikov, lebo špalda obsahuje lepok, i keď v nižšej miere ako pšenica. Bielu múku som nahradila špaldovou a cukor medom a stéviou. Doteraz som používala stéviu v prášku, až kým som nedávno dostala od sestry stéviový koncentrát – 1g nahradí 300g cukru, čiže do koláču postačí ½ – 1 polievková lyžica.

Ingrediencie:

  • 200g masla
  • 10 PL medu
  • ½ PL stéviového koncentrátu
  • 3 vajcia
  • 275g špaldovej múky
  • 2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 3-4 lyžice kokosového mlieka
  • 4 hrušky
  • 200ml rulandského šedého
  • ½ ČL klinčekov, kardamóm, škorica
  • maslo

Postup:

Hrušky olúpeme, rozkrojíme napoly, vykrojíme jaderníky a z vrchnej časti nakrojíme. Varíme na najnižšom plameni spolu s vínom, klinčekmi, škoricou a kardamómom cca 15-20minút.

Medzitým si pripravíme cesto. Maslo premiešame s medom a so stéviou. Potom po jednom primiešavame vajcia. Múku premiešame s kypriacim práškom a spolu s mliekom ju po častiach zapracujeme do cesta.  Tortovú/koláčovú formu vystelieme papierom na pečenie, nalejeme do nej cesto a povrch uhladíme. Vychladnuté hrušky poukladáme na cesto, posypeme škoricou a kardamómom a maslovými vločkami zmiešanými so škoricou a kardamómom. Dáme piecť do rúry predohriatej na 200 stupňov Celzia na cca 40-50 minút. Nakoniec koláč ešte polejeme 2-3 PL medu.


Autor článku

foodbloggerka

Tatiana Leová

Už odmalička som sa rada motala v kuchyni. Rada varím tradičné veci netradične, niekedy cielene vyhľadávam netradičné ingrediencie a snažím sa ich zakomponovať do jedla. Pri varení kladiem dôraz na kvalitné sezónne a lokálne suroviny, ktoré neprecestovali polku zemegule a veľa vecí si vyrábam sama doma.

http://foodbloger.com/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - “Opitý” hruškový koláč s orientálnym nádychom

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.