25. APR 2014

Oliverova oriešková torta

A ak má niekto niečo proti cukru - v koláči je hnedý, ktorý obsahuje melasu, a teda v nej minerálne látky, ktoré naše telo potrebuje. Hnedý cukor nie je jed, pokiaľ sa "užíva" s mierou. Mali by sme rozmýšlať nad každým jedlom, ktore ho obsahuje a jesť ho s mierou. 

 

Ingrediencie:

Svetlý makový korpus:

  • 5 žĺtok
  • 5 bielok (sneh)
  • 4-5 PL hnedého cukru (alebo podľa chuti)
  • 3 PL olivového oleja
  • 5 PL na jemno mletého kokosu
  • 6 PL mletých mandlí
  • 3 PL celého nemletého maku
  • 1 KL prášku do pečiva
  • môže byť vanilka – struk

 
Tmavý kakaový korpus:

  • 3 žĺtka
  • 3 bielka (sneh)
  • 4 PL hnedého cukru
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 zarovnané PL kakaa
  • 4 PL mletých mandlí
  • 4 PL mletých vlašských orechov
  • ½ KL prášku do pečiva

 
Gaštanová plnka:

  • gaštanové pyré
  • trocha ryžovej alebo špaldovej smotany (ak nemáte tak sójové alebo ryžové mlieko)

 
Vanilková plnka:

  • BIO vanilkový puding Alnatura – DM
  • 4 PL cukru
  • na potretie korpusov marhuľový džem (alebo podľa chuti)

 
Postup:

Svetlý korpus:

Žĺtka vymiešame s cukrom na penu, postupne prilievame olej. Zvlášť v miske vymiešame bielka. Do žĺtkovej peny opatrne s vareškou vmiešavame na striedačku po lyžičkách sneh z bielok a mandle, kokos, kypriaci prášok do pečiva a mak. Vylejeme do tortovej formy, ktorej spodok sme vystlali papierom na pečenie a boky vymátili maslom a vysypali celozrnnou múkou. Pečieme na 170 stupňov Celzia asi 15 minút. Či je cesto hotové, vyskúšame špajdlou, ktorou doň pichneme, ak sa prilepí, je ešte surové a treba ho piecť. Po vychladnutí vyberieme z formy a preložíme na papier na pečenie. Tento korpus by mal byť hrubší, budeme ho ešte prekrajovať.

Tmavý korpus:

Žĺtka vymiešame s cukrom na penu, postupne prilievame olej. Pridáme kakao a šlaháme ďalej. Zvlášť v miske vymiešame bielka. Do žĺtkovej peny opatrne s vareškou vmiešavame na striedačku po lyžičkách sneh z bielok, mandle, mleté vlašské orechy a kypriaci prášok. Vylejeme do pripravenej formy (ako predtým) a pečieme asi 10-15 minút tým istým spôsobom.

Gaštanová plnka:

Gaštanové pyré rozmrazíme pri izbovej teplote, prilejeme trošku rastlinnej smotany a vymiešame na krém.

Vanilková plnka:

Vanilkový puding rozmiešame v 300 ml sójového mlieka, pridáme cukor a uvaríme hustú kašu. Necháme vychladnúť pričom ho stále miešame, aby sa nevytvorili hrudky.

Prvý korpus preložíme na papieri na pečenie spodnou stranou nahor, opatrne odstránime papier na pečenie a prekrojíme na dve rovnaké polovice. 

Každú potrieme džemom. Na spodnú polovicu ešte na džem natrieme gaštanovú plnku. Priložíme celým tmavým korpusom znova vrchnou stranou nadol, odstránime papier na pečenie a potrieme džemom a vanilkovou plnkou. Prikryjeme posledným zvyškom cesta a polejeme roztopenou čokoládou.

 


Autor článku

bencova

Zuzana Benčová

Aktívne sa venujem zdravému životnému štýlu, najmä zdravému vareniu. Som zakladateľkou stránky www.fitrecepty.com, kde zverejňujem svoje bezmäsité recepty spolu s FOTO postupom, a tiež všetko dôležité o zdraví a výžive. A sem tam aj pár príbehov naviac, aby sme pri snahe zdravo variť nezabudli žiť, radovať sa a milovať :)

http://www.fitrecepty.com/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Oliverova oriešková torta

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.