1. JUL 2014

Nakladané baklažány v olivovom oleji

Baklažán  patrí k mojej obľúbenej zelenine pre jeho všestranné využitie v kuchyni, nutričnú hodnotu a zdraviu prospešné látky a navyše, že úžasne chutí… aj v takejto  úprave. Tento recept pochádza od mojej známej z Talianska, kde som sa ho aj naučila pripravovať s malými obmenami.

Potrebujeme:

  • 2,5 kg baklažánov
  • 0,5 l octu
  • 0,5 l vody
  • hrubozrnná soľ morská
  • 8 strúčikov cesnaku
  • 4 malé chilli papričky (ak nechcete pikantnú variantu, pridáte celé čierne korenie)
  • olivový olej panenský: približne 0,7 l

Príprava:

Baklažány umyjeme nakrájame na kolieska hrubé asi 0,5 cm. Poukladáme do veľkej misy a na každú vrstvu nasypeme pol malej lyžičky hrubozrnnej soli. Zaťažíme hrncom s vodou a necháme odpočívať približne dve a pol hodiny, aby pustili šťavu.

Baklažány vyžmýkame od prebytočnej vody a necháme v sitku odkvapkať. Do  hrnca dáme zovrieť vodu s octom a po zovretí ponoríme na minútu baklažány. Vyberieme a necháme odkvapkať na utierke s obrúskami, aby sa odsala prebytočná voda.

Do čistých sterilizovaných pohárov ukladáme vychladnuté baklažány po vrstvách a vždy pridáme cesnak, chilli alebo pár zrniek korenia a olej. Baklažány opatrne potlačíme, aby nezostali pod nimi vzduchové bubliny. Na poslednú vrstvu dáme cesnak a chilli a zalejeme až po povrch olejom tak, aby nevyčnieval žiaden kúsok .Necháme chvíľu otvorené, aby unikol vzduch a pevne uzatvoríme. Poháre s baklažánmi  držíme na tmavom chladnom mieste a  po 1 týždni môžeme ochutnávať… takto upravené sú výborné ako príloha k mäsu či samotné, k pšeničným plackám ako malý zaháňač hladu.


Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Nakladané baklažány v olivovom oleji

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.