9. OKT 2014

Mrkváčiky so slivkovým lekvárom

Tento recept sme si priniesli z Oravy od kamarátky Alenky a nazvali sme ho mrkváčiky. To preto, lebo tretinu cesta tvorí práve strúhaná mrkva. Je to koláčik bez pridaného cukru a bez mlieka (ak namiesto masla použijete rastlinný tuk, alebo pokojne aj bravčovú masť), bez vajec a ja som použila celozrnnú špaldovú múku.

Odporúčame prečítať: Jemné pyré z troch druhov zeleniny

Čo budete potrebovať na cca 30 mrkváčikov: 

  • 300 g špaldovej celozrnnej múky
  • 300 g masla (ja som použila kvalitné domáce voňavučké maslo, ale ak máte alergiu na mliečnu bielkovinu alebo intoleranciu na laktózu, použite rastlinný tuk)
  • 300g karotky
  • kôra z bio citróna
  • 1 lyžička prášku do pečiva bez fosfátov

Postup: 

Nastrúhajte mrkvu najemno. Zmiešajte všetky suché suroviny, pridajte maslo, mrkvu a vymiešajte kompaktné cesto. Ak je mrkva príliš vodnatá, budete musieť zrejme pridať ešte múku, aby sa cesto nelepilo. Ja som pridala až 30-50 g múky navyše. Nechajte cesto hodinku odležať v chlade a potom to vyvaľkajte na cca 3-5 mm hrúbku.

Vykrajujte štvorce. Do stredu dajte lyžičku slivkového lekváru, preložte a dobre pozatláčajte okraje, aby vám lekvár nevytiekol. Ja som na to použila malú vidličku. Mrkváčiky poukladajte na plech a papier na pečenie (ja používam taký, ktorý je nebielený), poprepichujte a potrite vodou. Pečte na 180 stupňov Celzia približne 20-25 minút. To, že mrkváčiky sú už upečené zistíte tak, že pozriete, či sú zo spodnej strany už tmavšie. Hneď po upečení sú mrkváčiky krehké, tak pri vyberaní a prekladaní dajte pozor na to, aby ste ich neprelomili.

Keďže som použila špaldovú celozrnnú múku, sú mrkváčiky tmavšie. Nie sú pocukrované práškovým cukrom, myslím si že je to zbytočný zvyk, vyskúšajte to aj vy. Toto pečivko vám vydrží aj niekoľko týždňov na suchom mieste. Najlepšie v plechovej krabičke. Pripravte si ich a kedykoľvek budete mať pre návštevy chutný koláčik k čaju alebo kávičke.

Výživové hodnoty na jeden mrkváčik:
114 kcal, Sacharidy: 8, Bielkoviny: 1,3 g, Tuky: 8,5g

Odporúčame prečítať: Mrkvový krém s kokosovým mliekom

Zdroj receptu: http://akosiuvaritzdravie.sk/?p=1941
Ilustračné foto: www.freedigitalphotos.net Sura Nualpradid

Autor článku

Ako

Ako Si Uvarit Zdravie.sk

Ako Si Uvariť Zdravie - blog, ktorý vám pomôže cítiť sa lepšie, vyzerať lepšie, mať sa lepšie. Nájdete tu množstvo zaujímavých tém o výžive, pohybe, relaxe a spánku, recepty a informácie o doplnkoch. Tipy pre vaše zdravie a vitalitu.

http://akosiuvaritzdravie.sk/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Mrkváčiky so slivkovým lekvárom

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.