16. MÁJ 2015

Makové tortičky bez lepku

Mak je plný živín a ideálny na pečenie chutných dobrôt. 

Suroviny na 2 ks tortičiek (1 tortička má 380 g): 

  • 70 g ryžovej múky (celozrnnej)
  • 100 g makovej múky
  • 3 vajcia
  • 2 lyžice kokosového oleja v izbovej teplote
  • 2 veľké banány (mäkké)
  • polovica bezfosfátového prášku do pečiva
  • 60 g trstinového, alebo kokosového cukru
  • 2 malé formy na tortičky s priemerom 11-16 cm

Postup:

Banány popučíme vidličkou vo väčšej miske, primiešame vajíčka, mierne roztopený kokosový olej. Všetky ingrediencie musia mať izbovú teplotu. Primiešame cukor a múku s práškom do pečiva.  Vymiešame na hustejšiu zmes a naplníme ňou formy vymazané kokosovým tukom približne do 2/3. Cesto musí mať mierne hustejšiu konzistenciu, ak je príliš riedke kvôli väčšiemu vajíčku alebo mäkkému banánu, pridajte lyžicu ryžovej múky. Pečieme v teplovzdušnej rúre na 180 stupňov Celzia cca 35-40 minút.

Neodporúčam väčšie formy na pečenie. Koláčik je veľmi vlhký, obsahuje vlákninu, ťažšie múky, zadržiava dosť vody a v strede by sa vám vo väčšej forme neupiekol. Pri malých muffinách bude suchší. Mierne popukanie na povrchu je pre tento koláčik typické. Či je dopečený, vyskúšame špáradlom.  Po upečení necháme polhodinu vychladnúť a prekrojíme.

Odporúčame prečítať: Bezlepkový koláč z makovej múky

Zdroj receptu: http://horecka.sk/2015/05/08/makove-makadamove-torticky-bez-lepku-mliecnej-bielkoviny/

Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Makové tortičky bez lepku

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.