Zapoj sa s nami do NOVOROČNEJ DETOX VÝZVY!

Lahodné fit placky na 5 rôznych spôsobov

redakcia

Ste hladný, chcete zdravé, rýchle a ešte aj tradičné jedlo? Siahnite po plackách. A nie hocijakách, ale lahodných fit plackách na 5 rôznych spôsobov.

Lahodné fit placky na 5 rôznych spôsobov
Zdroj: Dušan Plichta, ZDRAVÉ RÝCHLOVKY
26. NOV 2020

Cícerové placky „socca“ v slovenskom prevedení

(na úvodnej fotografii)

Čas prípravy:  30 min.

Porcie: 2

Suroviny:

Suroviny placky:

  • 150 g cícerovej múky
  • 250 ml vlažnej vody
  • 3 PL olivového oleja
  • morská soľ
  • čierne korenie

Bryndzové pesto:

  • 150 g bryndze
  • 100 g medvedieho cesnaku (2 hrste)
  • 150 ml olivového oleja
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • morská soľ
  • čierne korenie
  • čili paprička

Postup:

Cícerovú múku zmiešame s vlažnou vodou, olivovým olejom a posolíme. Necháme odstáť 5 minút pri izbovej teplote a zatiaľ si pripravíme pesto.

Zmixujeme medvedí cesnak s olivovým olejom a citrónovou šťavou. Do pesta pridáme bryndzu, premixujeme ručným mixérom a dochutíme korením.

Pripravenú zmes na placky opečieme priamo na rozpálenej panvici potretej olivovým olejom. Servírujeme ako pizzu. Placky potrieme bryndzovým pestom, zajedáme čerstvými paradajkami alebo červenou paprikou.

Zdroj: Dušan Plichta, Zdravé rýchlovky

Plnené špenátové placky

Lahodné fit placky na 5 rôznych spôsobov

Celkový čas prípravy: 20 minút

Porcie: 6

Suroviny:

  • 200 g mrazeného špenátu
  • 100 g hladkej ovsenej múky
  • 120 ml mlieka s obsahom 0,5 % tuku
  • 120 ml vody
  • 2 vajcia
  • ½ ČL soli
  • 2 PL olivového oleja (môže byť aj kokosový)
  • 200 g syra Lučina
  • 200 g plátkov údeného lososa

Postup:

Špenát zbavíme prebytočnej vody a spolu s ostatnými surovinami vymixujeme ponorným mixérom dohladka. Na panvici rozohrejeme trochu olivového oleja a tvoríme tenké palacinky. Tie natrieme Lučinou a navrch poukladáme tenké plátky lososa. Pekne zrolujeme a necháme v chladničke aspoň 2 hodiny odpočívať. Stuhnuté palacinky nakrájame a podávame.

Zdroj: Radoslav Cabúk, Zdravé rýchlovky

Pečené placky zo sladkých zemiakov (batatov) plnené vajíčkom

Celkový čas prípravy: 25 minút

Porcie: 3 ks

Suroviny:

  • 6 PL olivového oleja na opekanie
  • 3 bio vajcia
  • 1 ČL granulovaného cesnaku
  • 3 hrnčeky nahrubo nastrúhaných batatov
  • 3 PL jemných ovsených vločiek
  • 2 PL olivového oleja do zmesi
  • 2 ČL sušeného majoránu
  • 2 ČL čerstvého kôpru
  • 1⁄2 hrnčeka čedaru
  • hrsť špenátových listov soľ podľa potreby
  • soľ podľa potreby

Postup:

Bataty si nastrúhame nahrubo a takto nastrúhané ich dáme variť asi na 5 minút do osolenej vody spolu s bobkovým listom.

Po uvarení ich scedíme, odstránime bobkové listy a vytlačíme z nich maximum vody. Presypeme ich do väčšej misy a pridáme všetky ingrediencie okrem vajíčok a olivového oleja určeného na opekanie. Zmes poriadne premiešame.

Rúru predhrejeme na 220 °C. Vezmeme si väčšiu panvicu a batatovú zmes opekáme na olivovom oleji tak, aby bolo vidieť zlaté opečené miesta. Trvá to asi 5 minút. Pripravíme si plech na pečenie, veľkou lyžicou odoberieme z panvice zmes zo sladkých zemiakov a na plechu vytvarujeme 3 väčšie placky. Zatiaľ zmes nedrží pokope – tak to má byť. Do stredu každej placky dáme vajíčko, osolíme, posypeme ešte troškou čedaru a dáme piecť na 15 minút.

Po vytiahnutí posypeme placky kôprom, troškou čili korenia a necháme mierne vychladnúť. Placky držia pokope vďaka vajíčku a čedaru a sú hotové!

Zdroj: Natália Spišiaková, Zdravé rýchlovky

Kelové placky, ktoré majú svoj príbeh

Suroviny:

  • 1 stredne veľký kel
  • 3 zemiaky
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200 g parmezánu
  • 1 vajco
  • rasca
  • kurkuma
  • soľ

Postup:

Kel nakrájamé na menšie kúsky a dáme variť, kým nezmäkne. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na drobné kúsky a uvaríme do mäkka. Medzitým si opražíme cibuľu do zlatista. Cibuľa a cesnak dodávajú týmto plackám skvelú chuť. Bez nich by to nešlo.

Scedené zemiaky popučíme, pridáme kel a cibuľu a zmiešame v jednej mise. Pridáme syr, vajíčko, pretlačený cesnak. Dochutíme soľou, rascou, kurkumou a všetko poriadne zamiešame.

Z cesta vytvarujeme placky a položíme na plech vystalený papierom na pečenie. Pečieme zhruba 20 minút na 180 stupňov. Posledných 5 minút prepínam na teplovzdušnú rúru, aby sa placky zapiekli do chrumkava.

Zdroj: Jana Šimkovičová, Nabitá kuchárka

Špenátovo-kapustové placky s jogurtovým dresingom

Čelkový čas prípravy: 50 minút

Počet porcií: 4

Suroviny:

  • polovica mladej kapusty,
  • 4 šálky špenátových listov,
  • 1 cibuľa,
  • 3 vajcia,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • 1 a 1⁄2 šálky ovsených vločiek,
  • majorán, petržlenová vňať, soľ, čierne korenie
  • malé množstvo olivového oleja

Na jogurtový dresing:

  • 300 ml gréckeho jogurtu,
  • 1 PL olivového oleja,
  • 1 strúčik cesnaku, šťava z polovice citróna.

Postup:

Kapustu nahrubo nastrúhame a sparíme vriacou vodou, aby zmäkla. Poriadne ju vyžmýkame. Špenátové lístky nahrubo pokrájame.
Cibuľu zase pokrájame najemno a cesnak roztlačíme.

V mise zmiešame cibuľu, kapustu, špenát, ovsené vločky, vajcia a ochutíme soľou, čiernym korením, majoránom a posekanou petržlenovou vňaťou. Plech vyložíme papierom na pečenie a z cesta pomocou lyžice formujeme na plechu malé tenké lievance. Každý lievanec potrieme olivovým olejom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 35 minút.

Počas pečenia lievance obrátime. Podávame s jogurtovým dresingom, ktorý pripravíme zmiešaním jogurtu, malého množstva olivového oleja, citrónovej šťavy a roztlačeného cesnaku. Ako príloha sú vhodné nové zemiaky alebo čerstvý listový šalát.

Zdroj: Alena Pethöová, Nabitá kuchárka

Ďalšie chutné fit recepty od tých najlepších trénerov a známych osobností nájdete aj v knihách z našej produkcie na www.eshop.cvicte.sk.

promo kníh


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Lahodné fit placky na 5 rôznych spôsobov

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 3088
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.