11. NOV 2014

Krémová pórovo-cícerová polievka podľa Jamieho Olivera

Cícer sa čoraz častejšie objavuje v našom jedálničku. Je chutný, zdravý a možno z neho pripraviť množstvo jedál. 

Odporúčame prečítať: Jesenná fazuľová polievka

Čas prípravy: 15 minút/čas varenia 25 minút

Potrebujeme:

  • 3 veľké póry (v nakrájanej forme cca 0,9-1 kg)
  • 480 g cíceru (konzerva, alebo uvarený)
  • 1 plátok masla (cca 30 g)
  • 1 polievkové lyžice olivového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • soľ, korenie
  • cca 50 g syra Džiugas

(Poznámka: pri vegánskej verzii vylúčime maslo a syr)

Postup: 

Ak použijeme sušený cícer, tak si ho vopred cca na 2 hodinky namočíme a 30 minút povaríme. Ako prvý si nakrájame pór. Nevieme ako vy, ale my sme si na túto úlohu nasadili ochranné okuliare. Ale ak si potrebujete poplakať, pokojne ich vynechajte. Pór teda očistíme, odrežeme koreň, časť vrchných listov a pustíme sa do krájania. Najprv pór prerežeme pozdĺžne na polovicu a potom ešte na štvrtiny. Potom ho začneme krájať na tenké plátky alebo rezančeky.

Taktiež si vopred pripravíme zeleninový vývar. My sme použili sušený. Do hrnca dáme maslo s olivovým olejom a na tenučké plátky nakrájaný cesnak, ktorý chvíľu osmažíme. Teraz už môžeme pridať celý pór, ktorý cca 15 minút restujeme, kým nezmenší objem. Ak sa nám pripeká k hrncu, môžeme ho podliať troškou vývaru.

Po zmäknutí póru pridáme do hrnca cícer a všetko zalejeme zvyšným zeleninovým vývarom. Následne všetko povaríme ešte cca 8-10 minút. Alebo ochutnáme, či je už pór dobre uvarený. Po dovarení si z hrnca odoberieme 1/3 polievky a dáme bokom.  Zvyšné 2/3 rozmixujeme dohladka ponorným mixérom. Potom primiešame odloženú 1/3 polievky a všetko je hotové. Ak je treba, polievku dosolíme a ochutíme čiernym mletým korením.

Na zvýraznenie chuti môžeme do polievky primiešať cca 50 g strúhaného syra Džiugas. Servírujeme napr. ozdobené syrom a olivovým olejom alebo opraženou karamelizovanou šalotkou. Polievka je taká hustá a sýta, že vám možno bude stačiť ako hlavné jedlo.

Odporúčame prečítať: Placky z červenej kapusty s cícerovou múkou

Zdroj receptu: http://www.biteme.sk/kremova-porovo-cicerova-polievka-a-la-jamie-oliver/

Autor článku

biteme

Barbora Drahovská

Bite me je vegetariánsky blog nielen pre vegetariánov, ktorý založili v roku 2012 dve kamarátky Barbora a Mimi.

http://www.biteme.sk/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Krémová pórovo-cícerová polievka podľa Jamieho Olivera

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 851
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.