16. JUL 2014

Koláčiky z ovsenej a špaldovej múky s kozím tvarohom

Tieto koláčiky sú variáciou moravských koláčov, niečo podobné robievala ešte moja mama a ja som si ich po svojom upravila.

Potrebujeme:

Cesto:

  • 160 g ovsenej celozrnnej múky
  • 150 g  hladkej špaldovej celozrnnej múky
  • 200 g hladkej špaldovej múky + 30 g na pomúčenie dosky
  • 40 g kvasníc čerstvých
  • 80 g roztopeného živočíšneho masla
  • 70 g kokosového alebo trstinového cukru
  • 1 celé vajíčko
  • 2 dcl mlieka

Plnka:

  • 400 g kozieho tvarohu alebo ricotty
  • 150 g lekváru (ja som použila čerstvý marhuľovo-rebarborový)

Posýpka:

  • 80 g masla
  • cca 3 lyžice kokosového cukru
  • cca 3lyžice celozrnnej špaldovej múky hladkej
  • 1 kávová lyžička mletej škorice

Postup:

Všetky múky zmiešame spolu vo veľkej mise z kuchynského robota. Urobíme v strede jamku, pridáme troška cukru a vlažné mlieko, do ktorého rozdrobíme kvasnice. Dáme na teplé miesto na 20 minút, aby vznikol kvások. Potom pridáme ostatné prísady, cukor, vajíčko, zvyšné mlieko, roztopené maslo a necháme miesiť v kuchynskom robote. Cesto musí mať hustú a lepivú konzistenciu. Cesto necháme vykysnúť približne hodinu na teplom mieste. Na pomúčenej doske vytvarujeme 2 bochníky. Každý rozvaľkáme na výšku 8 mm. Vykrajujeme kolieska s priemerom asi 7 cm.V každom koliesku urobíme dnom menšieho pohára priehlbinku a do nej položíme premiešaný kozí tvaroh. Na tvaroh  dáme pol malej lyžičky mierne tekutého lekváru a navrch koláča posýpku. Posýpku urobíme tak, že najprv zmiešame sypké ingrediencie a nakoniec prstami zapracujeme maslo, aby sa zmes drobila. Prípadne pridáme trocha múky, ak je zmes príliš lepivá. Koláčiky poukladáme na plech, vystlaný papierom na pečenie, v odstupoch asi 1 cm. Z tejto dávky vyjde približne 36 koláčikov. Pečieme v teplovzdušnej rúre na 180 stupňov Celzia asi 15 minút.

Zdroj: http://horecka.wordpress.com/2014/07/11/kolaciky-z-ovsenej-a-spaldovej-muky-s-kozim-tvarohom/

Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Koláčiky z ovsenej a špaldovej múky s kozím tvarohom

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.