Zapoj sa s nami do NOVOROČNEJ DETOX VÝZVY!

Klasické vianočné koláče zdravšie. Napiekli sme ich aj v Teleráne

Jana Šimkovičová

Vianočná klasika môže byť aj v zdravšom prevedení. A stále bude chutiť. Presvedčte sa o tom aj vy.

Klasické vianočné koláče zdravšie. Napiekli sme ich aj v Teleráne
Zdroj: Archív: Jana Šimkovičová
11. DEC 2020

Ak máte chuť na zmenu, pozývam vás. Vianoce sú o hojnosti, s tým súhlasím. Neznemená to však, že do seba musíme nahádzať kvantum cukru. Piecť sa dá aj zdravšie. Avšak aj tu platí, že rozhoduje množstvo. Zdravé vám nezabezpečí štíhlosť. 

Základom zdravšej prípravy sú kvalitné potraviny, ideálne z lokálnych zdrojov. Čo môže byť niekedy problém zohnať ich. Tiež musíte rátať s tým, že cena môže byť o niečo vyššia. Radšej však kvalitu, než kvantitu. 

Preto skúste namiesto kupovaného lekvára siahnuť po domácom. Zabezpečiť si domáce vajíčka. Namiesto droždia použite kvások. Používajte celozrnné múky. Vyhnite sa bielym múkam a bielemu cukru. Skúste použiť v receptoch menej cukru. Moja skúsenosť je, že zbytočne presladzujeme koláče. Keď dám o 1/3 menej cukru, vždy mi to výjde a stále to chutí sladko. Neuberajte však z receptov nižšie. To som už nastavila. Vyberajte si recepty, ktoré majú v ceste zapracované suroviny ako napríklad jogurt, tvaroh, smotana. Dostanete do jedla trochu bielkoviny, čo celkovo zníži glykemickú nálož jedla. 

Vyskúšajte nasledovné recepty. V Teleráne sa pod nimi zľahla zem. 

Orechovo-špaldové sušienky

susienky

Suroviny:

200 g celozrnej špaldovej múky

100 g pohánkovej múky

150 g trstinového cukru

150 g masla

150 g mletých mandlí / iných orechov

1 ČL prášku do pečiva

2 žĺtky

2 PL kyslej smotany / biely jogurt

kôra a šťava z 1 citróna (dajte pokojne aj viac)

štipka soli

Postup:

1. Zmiešame si dokopy múku, mandle, prášok do pečiva, citrónovú kôru i šťavu, cukor a štipku soli.

2. Do zmesi postupne pridáme nakrájané maslo, žĺtky a smotanu a vypracujeme hladké cesto.

3. Cesto vyvaľkáme do hrúbky cca 5 mm a vykrojíme tvary podľa formiček, aké doma máme. 

4. Na plech si položíme papier na pečenie a navrch naukladáme vykrojené kúsky.

5. Pečieme 11 minút na 180 stupňov Celzia.

Špaldový makovník

makovnik

Suroviny:

450 g špaldovej celozrnej múky

20 g droždia alebo 100 g ražného / špaldového kvásku

250 ml ryžového mlieka

100 g trstinového cukru

150 g masla

200 g maku

2 žĺtky

200 g slivkového lekváru

1 citrón (nastrúhaná citronová kôra)

štipka soli

hrozienka

POSTUP:

Najprv si pripravíme cesto:

Zmiešame múky, rozdrobíme drožie, pridáme 50 g cukru, soľ, 2 žĺtky rozmiešané vo vlažnom mlieku, 1/2 citrónovej kôry a maslo. Všetko spolu miesime a vypracujeme cesto, ktoré si rozdelíme na dve polovice. Z tejto dávky získame 2 záviny. Obe cesta rozvaľkáme do oválneho, alebo obdĺžnikového tvaru na hrúbku cca 3-4 milimetre.

Následne si pripravíme plnku:

V miske si zmiešame mak, 50 g cukru, citrónovú kôru, hrozienka a slivkový lekvár. V hrnci si necháme zohriať mlieko a postupne ním zalejeme pripravenú zmes. Vymiešame tak, aby sme získali hladkú plnku. Plnku nanášame zhruba 1 cm od okraja, aby sme závin bez problémov zrolovali a plnka nevytiekla.

Potom už len natrieme plnku rovnomerne na cesto a začneme ho rolovať do závinu. Zrolované záviny preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Záviny ešte potrieme rozšľahaným vajíčkom s trochou mlieka. Rúru nastavíme na 180 stupňov a pečieme zhruba 40 minút.

Ďalšie chutné a rýchle fit recepty, nielen na vianočné pečivo, nájdete aj v obľúbených kuchárskych knihách z našej produkcie, ktoré zakúpite za výhodné ceny na www.eshop.cvicte.sk:

promo kníh

Chcete viac inšpirácii pri zdravom stravovaní a cvičení?

Na mojom instagramovom profile @janasimkovic sa snažím denne prinášať informácie a hlavne moje skúsenosti v zdravom životnom štýle. Pokiaľ chete viac motivácie, pridajte sa ku mne. Budem sa na vás tešiť.


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Klasické vianočné koláče zdravšie. Napiekli sme ich aj v Teleráne

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 3088
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.