20. MAR 2014

Kelový prívarok s domácim chlebíkom

Kel má väčšina z nás spojený s detstvom, školskou jedálňou a s krivením nosa. A to je veľká škoda. Lebo sa dá pripraviť na vynikajúce spôsoby, a navyše krížokvetá zelenina ako brokolica, kaleráb, kapusta, karfiol, kel či ružičkový kel majú mimoriadny význam v prevencii rakoviny vďaka obsahu glukozinolátov, silných protirakovinových látok nachádzajúcich sa výlučne v nich. 

INGREDIENCIE:

  • stredne veľký kel
  • 500 ml vody
  • 2 stredne veľké  zemiaky (nakrájané na kocky)
  • 1 väčší zemiak postrúhaný
  • 2 ks bobkového listu
  • soľ, vegeta bez glutamanu sodného
  • pohánková krupica na zahustenie (nemusí byť)
  • domáci chlieb (recept už čoskoro)

 

  • sójové kocky namočené 24 hodín v teplej vode s vegetou alebo bujónom
  • stredne veľká cibuľa
  • olivový olej
  • korenie: vegeta bez glutamanu sodného, červená paprika, majoránka, čierne korenie, soľ
  • cesnak

Postup:


Kel zbavíme vonkajších listov, až pokiaľ nebude čistý, listy rozdelíme a každý zvlášť umyjeme. Zemiaky aj kel nakrájame na menšie kúsky, všetko spolu zmiešame a nasypeme do pripraveného hrnca.

Zalejeme vriacou vodou (500 ml), osolíme, pridáme vegetu a bobkový list a varíme na miernom ohni asi 25 minút. Po asi 15 minútach varenia pridáme nastrúhaný zemiak, ktorý prívarok zahustí.Nakoniec, tesne pred odstavením zo sporáka, prisypeme pohánkovú krupicu, a dobre rozmiešame celú masu spolu.Zatiaľ si môžeme pripraviť sóju. Trik je v tom, že sa musí deň dopredu namáčať vo vode, aby bola jemná a nebola tvrdá. Z takto namočenej sóje „vyžmýkame“ prebytočnú vodu, na panvicu najeleme olivový olej, hodíme cibuľku, a keď je už zlatá, pridáme sóju a asi 5-7 minút restujeme. Po odstavení z ohňa posypeme mletou červenou paprikou, podlejeme dostatočným množstvom vody, pridáme čierne korenie, majoránku, pretlačený cesnak a dusíme asi 10 minút.  Nakoniec môžeme poprášiť celozrnnou múkou (medzi prsty) na zahustenie omáčky


 


Autor článku

bencova

Zuzana Benčová

Aktívne sa venujem zdravému životnému štýlu, najmä zdravému vareniu. Som zakladateľkou stránky www.fitrecepty.com, kde zverejňujem svoje bezmäsité recepty spolu s FOTO postupom, a tiež všetko dôležité o zdraví a výžive. A sem tam aj pár príbehov naviac, aby sme pri snahe zdravo variť nezabudli žiť, radovať sa a milovať :)

http://www.fitrecepty.com/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Kelový prívarok s domácim chlebíkom

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 856
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.