12. NOV 2014

Kávová torta s vlašskými orieškami a karamelizovanými figami

Kávou si dobíjam baterky každý deň. Viem si pochutiť na dobrej káve, aj keď nie som „coffee“ špecialista, ktorý vie rozpoznať višňovú príchuť alebo stupeň praženia. 

Odporúčame prečítať: Magnéziové guličky

Ingrediencie na cesto:

  • 175 g masla
  • 75 g vlašských orieškov
  • 175 g hnedého trstinového cukru
  • 3 vajcia
  • 150 g špaldovej múky (polku hladkej, polku polohrubej, lepšie sa potom s cestom pracuje)
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 50 ml guatemalskej kávy 

Ingrediencie na plnku:

  • 65 g masla
  • 125 g hnedého trstinového cukru
  • 40 ml silného pressa 

Ingrediencie na krém na povrch torty:

  • 1 balenie mascarpone
  • 125 ml sladkej smotany
  • 40 ml pressa
  • 3-4PL hnedého trstinového cukru
  • 2 čerstvé figy
  • 1 PL masla
  • 1 PL hnedého trstinového cukru
  • 1 PL mletých vlašských orieškov

Postup:

Rúru predhrejte na 180 stupňov Celzia. V mixéri rozmixujte najemno 2/3 orieškov. Maslo s cukrom vymiešajte na hladkú na nadýchanú penu. Postupne primiešajte vajcia a oriešky, veľmi jemne, aby vám cesto „nespadlo“. Pridajte preosiatu múku, kypriaci prášok, štipku soli a dôkladne premiešajte. Zvyšné orechy nasekajte na väčšie kúsky a spolu s vychladnutým pressom primiešajte do cesta. Pečte v rúre cca 20-25minút, pokiaľ nie je zlatisté a prepečené. Upečené cesto nechajte vychladnúť na mriežke.

A teraz je na rade krém. Maslo vymiešajte spolu s cukrom na penu, pokiaľ sa vám nezdvojnásobí objem. Mascarpone premiešajte s vyšlahanou šľahačkou a vychladnutým pressom. Cesto v strede rozrežte, natrite krémom, priložte druhú polku cesta a potrite mascarpone krémom. Figy nakrájajte na hrubšie kolieska. Na panvici zohrejte maslo, pridajte cukor, a keď trochu skaramelizuje, prehrejte na ňom figy z oboch strán. Nechajte chvíľu vychladnúť a dajte navrch torty spolu s pomletými orieškami.

Odporúčame prečítať: Čokoládové brownies

Zdroj receptu: http://foodbloger.com/2014/10/09/kavova-torta-s-vlasskymi-orieskami-a-karamelizovanymi-figami/

Autor článku

foodbloggerka

Tatiana Leová

Už odmalička som sa rada motala v kuchyni. Rada varím tradičné veci netradične, niekedy cielene vyhľadávam netradičné ingrediencie a snažím sa ich zakomponovať do jedla. Pri varení kladiem dôraz na kvalitné sezónne a lokálne suroviny, ktoré neprecestovali polku zemegule a veľa vecí si vyrábam sama doma.

http://foodbloger.com/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Kávová torta s vlašskými orieškami a karamelizovanými figami

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 856
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.