8. DEC 2014

Karfiolová cesnačka v zdravom domácom bosniaku

Cesnak skvelo posilňuje imunitu a v kuchyni je nezastupiteľnou koreninou.

Suroviny na 6 porcií: 

Na prípravu polievky:

  • 3 kg karfiolu
  • 2 ks mrkvy
  • 1 cibuľa
  • 4 zelerové stonky
  • 6 strúčikov cesnaku
  • ½ jarnej cibuľky
  • 1 l vody
  • 3 bobkové listy
  • 4 ks celého čierneho korenia
  • 1 ČL provensálskeho korenia
  • 2 PL slnečnicového oleja
  • čerstvý kôpor a petržlen na ozdobu
  • soľ

Na prípravu bosniaka:

  • 300 g špaldovej múky
  • 200 g grahamovej múky
  • 300 ml mandľového mlieka
  • 200 ml teplej vody
  • 1 balenie droždia (7g)
  • 1 PL melasy
  • 2 PL ľanových semien
  • ½ ČL soli

Príprava bosniaka:

Dôkladne spolu zmiešame všetky suché ingredience, odložíme bokom. Medzitým vmiešame do mandľového mlieka teplú vodu a melasu. Potom pomaly primiešavame mlieko do zmesi s múkou. Cesto necháme nakysnúť po dobu 20 minút, uistíme sa, či správne narastá. Potom cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti. Vytvarujeme okrúhle bochníčky a umiestnime ich na plech, ktorý sme vyložili papierom na pečenie. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C asi 40 minút. Po upečení zrežeme z každého bochníka jeho vrchnú časť. Vnútornú časť vydlabeme a ponecháme len kôrku. Týmto spôsobom sme vytvorili bosniak pre našu polievku.  

Príprava polievky:

Pripravíme si zeleninový základ: očistíme a ošúpeme mrkvu, cibuľu a zeler. Každý druh zeleniny nakrájame na 4 porcie. Zeleninu, bobkový list, čierne korenie dáme do hrnca a varíme v 1 litry vody na silnom ohni, až kým nezačne vrieť. Vtedy znížime teplotu a necháme variť na miernom ohni ešte 30 minút. Nakoniec nezabudneme pridať trochu soli. Zeleninu vyberieme z vývaru.

Očistíme karfiol, pokrájame ho na veľké kusy a hodíme do zeleninového vývaru. Varíme na miernom ohni po dobu 10 minút. 

Medzitým si očistíme cibuľu a cesnak a pokrájame ich na malé kúsky. Na vyhriatu panvicu nalejeme 2 polievkové lyžice slnečnicového oleja. Cesnak a cibuľu osmažíme dozlatista na miernom ohni (pozor, aby sa nám nepripálila). Pridáme zeleninový vývar s karfiolom. Prikryjeme pokrievkou a udržujeme na nízkom ohni asi 10 minút. Nakoniec pridáme provensálske korenie, soľ a čierne korenie. Polievku nalejeme do mixéra. Tu prichádza jedno moje malé tajomstvo: vezmeme jeden z bochníkov, ktoré sme práve upiekli, potrháme ho na veľké kusy a pridáme do polievky. Potom všetko spolu rozmixujeme na hladké pyré. 

Odporúčame prečítať: 7 pomocníkov, ktorí vás udržia v zime fit


Autor článku

Superfitmonkey

Alesya Volpi Radkovska

Alesya Volpi sa narodila na Ukrajine a už v štyroch rokoch začala navštevovať svoje prvé hodiny tanca. Nikdy neostala len pri jednom tanečnom štýle, ale snažila sa zdokonaľovať v rôznych tanečných štýloch: moderný tanec, hip-hop, dancehall, reggae ton, balet a nakoniec twerk. S cieľom vytvoriť dokonale vyvážený životný štýl pre každú ženu, Alesya cestovala po celom svete aby študovala rôzne formy životných štýlov a zistila, čo funguje najlepšie pre ženy rôznych národností. V súčastnosti je Alesya profesionálnou choreografkou, fitness inštruktorkou a odborníčkou na výživu. Žije na Slovensku so svojím manželom a dvojročným synom. V roku 2015 Alesya vytvorila nový sexy a stimulujúci tanečný fitness životný štýl - GLAMNESS.

https://glamness.com

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Karfiolová cesnačka v zdravom domácom bosniaku

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 856
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.