25. AUG 2014

Jogurtový koláč s čokoládou a malinami

Keď som bola ešte taký drobec, babička mi piekla môj najobľúbenejší koláčik: z jogurtu, alebo z kyslého mlieka. Vždy keď som zbadala džbán s mliekom na skysnutie, prvé čo mi napadlo bolo: „Juj, babička ide piecť môj koláčik.“

Čo budete potrebovať na cca 24 porcií:

  • 200g čerstvých malín (môžu byť aj mrazené v zime)
  • 4 ks vajec (ak máte intoleranciu na slepačie vajcia, budete potrebovať 24 prepeličích vajíčok)
  • 110 ml kvalitného repkového oleja
  • 200 g špaldovej múky (ak máte problém s pšenicou, môžete skúsiť experimentovať s múkou ovsenou, alebo pohánkovou, ale chce to experimenty, lebo tieto múky sú bez lepku)
  • 110 g trstinového cukru
  • prášok do pečiva
  • 2 čajové lyžička vanilkového extraktu (ak nemáte, môžete použiť kvalitný bourbon vanilkový cukor)
  • mletá škorica
  • 100 g veľmi kvalitnej 70-80% čokolády
  • štipka soli, korenia
  • citrónová kôra z bio citróna
  • 250 g bieleho jogurtu cca 2,5-3,5% tuku  

Postup:

Rozlámanú čokoládu roztopte vo vodnom kúpeli. (môžete pridať trošku mlieka, ale nie je to potrebné) Nechajte ju trochu vychladnúť. Vymiešajte žĺtko s cukrom a vanilkovým extraktom, alebo vanilkovým cukrom do jemne peny. (Pri prepeličích vajíčkach to nie je jednoduché oddeliť žĺtko od bielka, ale ide to, chce to len cvik.) Popri miešaní postupne pridajte repkový olej a ešte dobre premiešajte. Pridajte po lyžiciach jogurt a dobre pomaly miešajte. Potom po lyžiciach pridávajte roztopenú čokoládu.

Zmiešajte suché suroviny: múku, prášok do pečiva, škoricu, soľ, korenie a citrónovú kôru. A postupne zamiešajte  do jogurtovej masy. Opatrne vmiešajte vyšľahaný sneh z bielkov a na záver čerstvé maliny.

Do plechu o veľkosti cca 23×33 cm dajte papier na pečenie. Pečte pri 180 °C približne 40 minút. Podávajte s čerstvým ovocím, kvalitnou kávou alebo dobrým smoothies.

Čas na prípravu: 60 minút
Výživové hodnoty na 1 porciu: 133Kcal, Bielkoviny: 3g, Sacharidy: 12.5g, Tuky: 7.7g

Odporúčame prečítať: 

4 druhy bobuľového ovocia, ktoré vás nadopujú vitamínmi

Tipy, ako si chutne pripraviť proteínový nápoj

 

Zdroj receptu: http://akosiuvaritzdravie.sk/?p=1723
Ilustračné foto: www.freedigitalphotos.net (adamr)

Autor článku

Ako

Ako Si Uvarit Zdravie.sk

Ako Si Uvariť Zdravie - blog, ktorý vám pomôže cítiť sa lepšie, vyzerať lepšie, mať sa lepšie. Nájdete tu množstvo zaujímavých tém o výžive, pohybe, relaxe a spánku, recepty a informácie o doplnkoch. Tipy pre vaše zdravie a vitalitu.

http://akosiuvaritzdravie.sk/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Jogurtový koláč s čokoládou a malinami

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 856
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.