20. SEP 2013

Jesenná fazuľová polievka

Fazuľa je ďalším zdrojom rastlinných bielkovín, je sýta a veľmi výživná. Obsah proteínov je od 21% do 24%, čím je porovnateľný s potravinami živočíšneho pôvodu. Najľahšie stráviteľné sú proteíny čiernej fazule, potom červenej a bielej. Fazuľa je veľmi bohatá na rastlinnú vlákninu, pomáha v prevencií proti zápche a znižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Je to zdroj kyseliny listovej a železa, a niacínu a kyseliny pantoténovej, ktoré sú dôležité pre zdravú pokožku. V krajinách, kde je tradíciou hlavné jedlo zo strukovín, teda z fazule, šošovice alebo cíceru, je aj nízky výskyt úmrtí na infarkt. Fazuľa je ideálnou potravinou pre ľudí s vysokúm krvným tlakom pre minimum sodíka a vysoký podiel draslíka.

Do fazuľovej polievky obvykle pridávam, čo doma nájdem, no najlepšia je takto.

INGREDIENCIE


Na 1 l vody:
 
  • 1 šálka fazule (vopred namočenej v studenej vode)
  • Koreňová zelenina: mrkva, pertžlen, zeler, cibuľa
  • Zelerová vňať
  • Bobkový list
  • soľ

POSTUP

 
Fazuľu namočíme deň vopred do studenej vody, ľahšej stráviteľnosti. Vodu zlejeme, nasypeme do hrnca, zelejeme vodou a varíme (v neosolenej vod) asi 1 hodinu. Ak je treba, prilievame vodu. Po cca 1 hodine, keď fazuľa začína mäknúť, prisypeme nakrájanú zeleninu, spolu s cibuľou, a zelerovou vňaťou. Pridáme bobkový list, bujón, osolíme a varíme ešte asi ½ hodinu. Na záver pridáme nasekanú petržlenovú vňaťku. Hotová polievka vyzerá a chutí skvele!
 
fazulova polievka
 

Autor článku

bencova

Zuzana Benčová

Aktívne sa venujem zdravému životnému štýlu, najmä zdravému vareniu. Som zakladateľkou stránky www.fitrecepty.com, kde zverejňujem svoje bezmäsité recepty spolu s FOTO postupom, a tiež všetko dôležité o zdraví a výžive. A sem tam aj pár príbehov naviac, aby sme pri snahe zdravo variť nezabudli žiť, radovať sa a milovať :)

http://www.fitrecepty.com/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Jesenná fazuľová polievka

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.