13. AUG 2014

Jahňacie stehno s bylinkovým pestom (stévia, mäta, šalvia)

Tento recept je jednoduchý, a predsa má sviatočný nádych. Môžete ho využiť pri oslavách i pre návštevy, kde ich prekvapíte  osviežujúcou chuťou pesta, alebo si urobte jednoducho hody ako ja dnes.

Potrebujeme:

  • jahňacie stehno do 2kg  (ja som použila úpravu so skrátenou kosťou)
  • 10 strúčikov cesnaku
  • 4 bobkové listy
  • 1 celý fenikel
  • 3 mrkvy
  • 4 kúsky z rapíkatého zeleru (sedano)
  • 1 veľká červená cibuľa
  • biele víno suché cca 2-3 dcl
  • Farebné korenie celé
  • Hrubozrnná soľ morská
  • Voda na podliatie

Na pesto:

  • 10 lístkov stévie
  • 5 lístkov šalvie
  • 10 lístkov mäty
  • 50 g feniklu (2-3 plátky)
  • 1 citrón
  • 1 lyžica  cédrových orieškov alebo neochutených pistácií
  • soľ
  • korenie
  • olivový olej  5-6 lyžíc
  • 5 strúčikov cesnaku

Postup:

Jahňacie stehno umyjeme a narežeme v tukovej časti zopár zárezov, kde dáme cesnakové strúčiky. Do veľkého hlineného pekáča dáme na dno časť očistenej zeleniny vcelku, pridáme bobkový list a položíme naň jahňacie stehno. Po stranách dáme ešte zvyšnú zeleninu a podlejeme bielym vínom a vodou tak, aby vyčnievala iba malá časť mäsa s tukom. Povrch posypeme korením a jemne soľou. Prikryjeme  pokrievkou a pečieme v teplovzdušnej rúre na 180 stupňov Celzia asi 2 hodiny.V nádobe musí byť stále dostatočné množstvo tekutiny, aby sa chute premiešali. Pesto si pripravíme v mažiari, alebo tyčovým mixérom. Spolu vymixujeme bylinky, cesnak, fenikel, citrónovú šťavu, korenie olivový olej a cédrové orechy. Časť orechov alebo pistácií môžeme krátko nasucho orestovať vcelku a posypať nimi mäso. Ako prílohu jeme zeleninu, ktorú sme piekli (dusili) spolu s jahňacím stehnom… ja som použila romanesco na pare, čo je druh karfiolu s vysokým obsahom vitamínu C.

Odporúčame prečítať:

Bielkovinové diéty zažívajú svoj boom. Sú vhodné?

Čo jesť večer po cvičení?

 

Zdroj receptu: http://horecka.wordpress.com/2013/06/19/jahnacie-stehno-s-bylinkovym-pestom-stevia-mata-salvia/

Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Jahňacie stehno s bylinkovým pestom (stévia, mäta, šalvia)

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.