5. DEC 2013

Jablkovo-hokkaidový koláč zo špaldovej múky s jačmenným sladom

Jablká aj tekvica sú bohaté na vlákninu a minerály, i keď vitamín C sa degraduje. Zostávajú však iné fytonutrienty v kombinácii so špaldovou a celozrnnou múkou i jačmenným sladom. Ako tukovú zložku som vybrala klasické kvalitné maslo, ale budem robiť testing aj s kokosovým tukom a dám ,,update”. Dobré pečenie!

Potrebujeme:

  • 800 g nastrúhaných očistených sladších jabĺk
  • šťava z jedného citróna
  • 300 g nasekanej tekvice hokkaido /na kocky/ vrchnú vrstvu nešúpeme
  • 2 lyžice jačmenného sladu
  • mletá škorica: štvrť malej lyžičky
  • kardamon, mleté klinčeky, mletý badyán: všetky koreniny na špic noža
  • 1 čajová lyžička škrobu kuzu /liečivý japonský škrob/ alebo zemiakového alebo manioku
  • 3 dcl vody

Cesto:

  • 70 g kokosového alebo trstinového cukru
  • 240 g zmäknutého kravského masla ja som použila 83% z Oravy
  • 50 g špaldovej celozrnnej múky hrubej
  • 200 g špaldovej celozrnnej múky hladkej
  • 150 g špaldovej múky hladkej
  • 1 vajíčko na potretie povrchu

Postup:

Cesto si pripravíme  tak, že všetky suroviny spolu zmiešame /ako krehké cesto/ a dbáme na to, aby bolo pevnejšie a kompaktné, ale múku príliš neprisýpame, keď tak trocha hrubej. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na 1 hodinu do chladničky.

Do hrnca dáme tekvicu hokkaido, pridáme koreniny a vodu, varíme na miernom ohni, kým nie je tekvica mäkká asi 35-40 minút pod pokrievkou. 10 minút pred koncom varenia vmiešame slad. Zmäknutú tekvicu a škrob spolu vymixujeme za horúca tyčovým mixérom. Medzitým očistíme a nastrúhame  jablká a pokvapkáme citrónovou šťavou. 2/3 stuhnutého cesta  rozvaľkáme na doske a cez valček prehodené dáme do guľatej  formy  na pečenie s priemerom 28-30cm. Formu vyplníme krehkým cestom a tiež okraje formy. Na cesto položíme nastrúhané jablká a prelejeme ich tekvicovou zmesou. Zo zostávajúcej tretiny vykrojíme ježkov alebo iný motív či urobíme klasickú mriežku.

Ježkov som potrela rozšľahaným vajcom s lyžičkou tekvicovej zmesi, ale to nie je nutné. Kladieme ich na povrch opatrne, aby sa neponorili do zmesi. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia asi 45 minút, kým cesto nie je mierne zlatisto hnedé. Koláč treba nechať pred krájaním vychladnúť a stuhnúť asi trištvrte hodinu.


Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Jablkovo-hokkaidový koláč zo špaldovej múky s jačmenným sladom

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 852
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.