21. MÁJ 2014

Indický dhal z indickej šošovice

Ak máte menej času na varenie, pripravte si dhal s ryžou, ak máte času trošku viac, môžete toto jedlo obohatiť aj plackami chapati a jogurtovým nápojom mango lassi.

Recept pre 4 osoby

Potrebujeme:

Dhal:

  • 250 g červenej šošovice
  • 1 cibuľu
  • 1 väčší strúčik cesnaku
  • 1 bobkový list
  • 1/2-1 čili papričku (podľa chuti)
  • 1 malú lyžičku mletého zázvoru
  • 1 malú lyžičku kurkumy
  • 1 malú lyžičku mletej rasce
  • 100 ml kokosového mlieka
  • šťavu z citróna
  • soľ
  • 2 hrnčeky ryže

Placky chapati (na 8 ks):

  • 200 g múky “Atta” (dostanete ju napr. v obchode s indickými potravinami) ALEBO 130 g celozrnnej pšeničnej múky
  • 70 g hladkej pšeničnej múky
  • soľ
  • vodu
  • ghee (dostať v indických potravinách) ALEBO maslo na potieranie placiek)

Mango lassi:

  • 2 zrelé mangá
  • 400 g bieleho jogurtu
  • 260 ml mlieka
  • (hnedý cukor na osladenie)

 

Ak sa chystáte pripravovať celé menu, pre optimalizáciu času odporúčame nasledovný postup:

  • zamiesiť cesto na placky chapatis a odložiť ho do chladničky
  • pripraviť mango lassi a dať chladiť do chladničky
  • pripraviť dhal a ryžu
  • kým sa dhal a ryža varia, upiecť placky

Príprava dhal:

Červenú šošovicu dáme do hrnca a zalejeme vodou tak, aby bola približne 1 cm nad hladinou šošovice. Pridáme nahrubo nakrájanú cibuľu, roztlačený cesnak, bobkový list, čili papričku, zázvor a kurkumu. Pri miernej teplote necháme variť 20-30 minút, kým zmäkkne šošovica. Pravidelne premiešame a podľa potreby pridáme vodu. Malo by to vyzerať ako pyré, alebo kaša, teda nie vodnaté. Keď je šošovica mäkká, dhal je hotový. Ochutíme rascou a soľou a necháme cca 15 minút odstáť, aby sa všetky chute dobre premiešali. Potom odstránime čili papričku a bobkový list. Pridáme kokosové mlieko a trošku citrónovej šťavy (cca jednu polievkovú lyžicu). Ochutnáme a podľa chuti ešťe dokoreníme, dosolíme. Hotovoo! Podávame s ryžou.

Príprava chapati:

1/2 čajovej lyžičky soli rozpustíme v 120 ml vody. Zmiešame s múkou a vypracujeme mäkké, pružné cesto (trvá to tak 5 min., dobrá mierka je aj moment, keď si poviete “tak už sa mi nechce a bolí ma ruka). Ak sa vám cesto zda suché, pridajte trošku vody, ale vždy len v malých množstvách. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme 20-30 min. oddychovať v chladničke. Keď cesto vyberieme, rozdelíme ho na osem častí, z ktorých vyformujeme guličky. Pracovnú plochu posypeme múkou a vyvaľkáme na tenké okrúhle placky. Placky následne pečieme na rozpálenej, suchej panvici (najlepšie teflónovej), teda nepoužívame olej ani maslo. Placky sa pri pečeni nafúknu a sú hotové, keď sú na nich hnedé “škvrny”. Placky môžeme jesť suché, alebo ich pred podávaním potrieme ghee / maslom.

Príprava mango lassi:

Mango očistíme a kúsky manga rozmixujeme s jogurtom a mliekom. Mango Lassi je vynikajúci nápoj a určite si ho pripravte niekedy len tak. Ak sa vám zdá málo sladký, oslaďte si ho hnedým cukrom, ale podľa nás je samotné mango úžastne sladké a cukor vôbec nie je treba.

Dobrúúú chuť!!


Autor článku

biteme

Barbora Drahovská

Bite me je vegetariánsky blog nielen pre vegetariánov, ktorý založili v roku 2012 dve kamarátky Barbora a Mimi.

http://www.biteme.sk/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Indický dhal z indickej šošovice

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.