21. JAN 2015

Hurmikaki torta

Táto torta je nepečená, bez lepku a navyše raw.

 

Potrebujeme:

Korpus:

  • 200 g datlí (vykôstkovaných)
  • 100 g sušených vykôstkovaných sliviek
  • 100 g brusníc
  • 100 g lieskových orieškov mletých alebo mletých mandlí
  • 1 lyžica kokosového tuku

Kakaová pasta:

  • surové kakao 
  • 50 g vlašských mletých orechov
  • 2 lyžice oleja z vlašských orechov
  • 100 g ryžového sladu

Krémová  plnka:

  • 350 g orechov kešu (namočených cez noc alebo minimálne 8 hodín)
  • 7 ks hurmikaki (musia byť zrelé a mäkké, najpevnejší kus si nechajte na dekorovanie)
  • 2 dcl mandľového mlieka nesladeného
  • 2 lyžice marakujovej vláknny (môže byť aj jablková alebo iná)
  • 200 g kokosového tuku
  • 300 g ryžového sladu (môže byť aj javorový)
  • 1 vanilkový struk

Postup:

Budeme potrebovať výkonný mixér alebo food procesor. Najskôr si pripravíme korpus tak, že zmixujeme dohladka všetky ingrediencie. Vznikne lepivá, hustá hmota, ktorú rozotrieme rovnomerne na dno tortovej formy s priemerom 24-26 cm. V miske vymiešame vidličkou  kakový prášok s olejom a ostatnými ingredienciami na hustú, lepivú hmotu a natrieme ju na základný korpus asi 1 cm od okrajov.

Hurmikaki ošúpeme, necháme celú vnútornú dužinu, ale musí byť mäkká. Presvedčte sa, či nie je hurmikaki trpké. Kešu poriadne opláchneme a necháme odkvapkať vodu. Z vanilkového struku vyberieme špičkou noža zrniečka a pridáme k zmesi. V mixéri vymiešame opäť všetky ingrediencie  na plnku úplne dohladka. Mixovať musíme cca 15-20 minút.

Hladkú hmotu pridáme do formy a rovnomerne rozortieme cukrárskym nožom a zarovnáme. Povrch ozdobíme  nakrájanými kolieskami  z pevnejšieho hurmikaki, aby bolo vidieť dekoratívnu štruktúru plodu. Tortu necháme 8 hodín v chladničke. Potom môžeme rozopnúť formu. Predtým však ostrým,  vlažným  nožom oddelíme okraje od formy. Torta musí byť stále v chlade. Aby sa vám torta nelepila pri krájaní o dno, môžete dno  posypať strúhaným kokosom, orechmi alebo rozomletou sušienkou a až potom naniesť prvú vrstvu. Skonzumujte do 72 hodín. Táto torta sa dá urobiť aj s iným druhom ovocia, ak už nie sú hurmikaki dostať. Skúste kombináciu mango a kardamon namiesto vanilky.

Odporúčame prečítať: Raw guľky 3x inak

Zdroj receptu: http://horecka.sk/2015/01/04/hurmikaki-torta-nepecena-bez-lepkuraw/

Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Hurmikaki torta

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 852
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.