5. FEB 2014

Hrášok, šampiňóny a pór – 3x inak

Aj z troch jednoduchých a bežne dostupných ingrediencií sa dá vykúzliť chutné, zdravé, lacné a relatívne rýchle jedlo. Pyré, salsa a zvyšok len tak orestovať a k tomu pridať nejakú bielkovinu, či už grilovaný tofu syr alebo hermelín.

Namiesto bežne používaného olivového oleja som použila kokosový. Kokosový olej je extrahovaný zo zrelých kokosov, je termostabilný, čiže pri tepelnej úprave sa nevytvárajú nezdravé karcinogénne látky. Tento olej má antivirálny a antibekteriálny efekt, potláča kvasinky a plesne, stimuluje metabolizmus a pomáha pri diabete, nadváhe a poruchách štítnej žľazy.  Tehotným ženám sa odporúča zjesť 3-4 lyžice denne, aby zabezpečili prísun kvalitných tukov pre dieťa. Následne počas kojenia pre zvýšenie množstva mlieka a množstva živín, ktoré obsahuje. Využíva sa aj externe na suchú pleť, namiesto kondicionéra na suché a poškodené vlasy alebo na masáže. Dá sa použiť aj ako náhrada kvalitných tukov, akými sú napr. orechy alebo avokádo. Ja si zvyknem dať 1 lyžičku oleja, keď som hladná, prípadne do horúcej 75-percentnej čokolády, je to naozaj delikatesa:)

Ingrediencie na pyré:

  • hrášok, šampiňóny, pór (rozdelené na 1/3)
  • kokosový/olivový olej
  • 1 šalotka
  • 1 strúčik cesnaku
  • strúhaný parmezán
  • smotana 33%-ná
  • soľ, čierne korenie

Ingrediencie na restovanú zeleninu

  • hrášok, šampiňóny, pór (rozdelené na 1/3)
  • kokosový/olivový olej
  • 1 šalotka
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ, čierne korenie

Ingrediencie na salsu:

  • šampiňóny, pór (50 na 50)
  • 1-2 PL extra virgin olivového oleja
  • 1 šalotka
  • 1PL citrónovej šťavy
  • soľ, čierne korenie
  • plus 1 kocka grilovaného tofu alebo hermelína

Postup:

Na kokosovom oleji speníme najemno nakrájanú šalotku a cesnak dozlatista, pridáme nakrájanú zeleninu, osolíme, okoreníme a krátko orestujeme na al dente. Polovicu zeleniny si necháme na pyré, polovicu si odložíme ku grilovanému tofu. Polku zeleniny rozmixujeme spolu so smotanou a parmezánom dohladka. Pridáme soľ/korenie podľa chuti.

Pór, čerstvé šampiňóny a šalotku nakrájame úplne nadrobno, pridáme olej, citrónovú šťavu, osolíme, okoreníme a rozmiešame. Tofu grilujeme z oboch strán, natrieme trochou salsy a navrch dáme orestovanú zeleninu. Podávame s pyré, ktoré sme poliali zvyšnou salsou.


Autor článku

foodbloggerka

Tatiana Leová

Už odmalička som sa rada motala v kuchyni. Rada varím tradičné veci netradične, niekedy cielene vyhľadávam netradičné ingrediencie a snažím sa ich zakomponovať do jedla. Pri varení kladiem dôraz na kvalitné sezónne a lokálne suroviny, ktoré neprecestovali polku zemegule a veľa vecí si vyrábam sama doma.

http://foodbloger.com/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Hrášok, šampiňóny a pór – 3x inak

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.