7. APR 2014

Gaštanová torta s limetkou a bylinkami

Mala som chuť na niečo sladko-zdravé aj trocha sofistikované. Preto som použila moju obľúbenú gaštanovú múku, ktorá má veľmi výraznú chuť a výborne sa mi s ňou pečie. Neobsahuje lepok a má málo bielkovín, ale za to veľa vlákniny a minerálov, vitamíny skupiny B a nenasýtené mastné kyseliny.

Potrebujeme:

Cesto:

  • 150g gaštanovej múky
  • 170g špaldovej hladkej múky
  • 180g kvalitného živočíšneho masla 82%
  • 100g kokosového  cukru alebo trstinového
  • 5 vajíčok
  • štipka soli
  • 1 malá lyžička sódy bikarbóny alebo bezfosfátový prášok do pečiva
  • tortová forma s priemerom 24-28cm
  • maslo alebo olivový olej na vymazanie formy

Krém:

  • 200g mascarpone
  • 150g bieleho jogurtu
  • 150g ricotty
  • 200g gaštanov pomletých uvarených alebo gaštanové pyré
  • 2 lyžice ryžového sirupu, ak máme sladené gaštanové pyré, nepridávame ho
  • 1 limetka, použijeme z nej šťavu a troška nastrúhanej  kôry
  • pár lístkov nasekanej stévie a medovky (cca 10ks spolu)

Príprava:

Urobíme si krém, ktorý dáme stuhnúť do chladničky asi na hodinu. Ricottu vymiešame spolu s ryžovým sirupom  a limetkovou šťavou i kôrou. Rozmrazené gaštany dôkladne popučíme vidličkou  v mise, metličkou zľahka vyšľaháme spolu s mascarpone na krémovú hmotu. Primiešame jogurt. Pridáme ochutenú ricottu a premiešame dohladka. Na záver pridáme nasekané lístky medovky a stévie.

Maslo necháme zmäknúť a vyšľaháme ho spolu s cukrom. Pridáme žĺtka a vymiešame do hladkého krému. Medzitým z bielkov a štipky soli ušľaháme tuhý sneh v kuchynskom robote. Do  našľahaného krému vsypeme obe pomiešané múky, spolu so sódou alebo práškom do pečiva. Vznikne lepkavé cesto, do ktorého trpezlivo a zľahka vmiešame sneh z bielka, aby sa cesto uvoľnilo a odľahčilo. Cesto dáme rovnomerne do formy vytretej tukom. Pečieme 30 minút pri teplote 180 stupňov Celzia a vyskúšame na záver špajlou, alebo špáradlom, či je cesto upečené. Tortu podávame vychladnutú spolu s krémom zvlášť v miske.


Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Gaštanová torta s limetkou a bylinkami

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 856
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.