2. APR 2014

Focaccia z grahamovej múky

Určite poznáte taliansku focacciu, voňavú lákavú dobrotu, kríženca pizze a chleba. Pôvod si privlastňujú Ligúrčania, ale tiež oblasť Piemonte. Focaccia je najlepšia čerstvá vytiahnutá z pece, poliata olivovým olejom alebo aj dekorovaná olivami, prosciuttom, sardelkami atď.

Potrebujeme:

  • 300g špaldovej múky hladkej
  • 150 g grahamovej múky pšeničnej
  • 120g celozrnnej špaldovej múky hladkej
  • 40g kvasníc v bio kvalite
  • 1 malá lyžička jačmenného sladu
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 3 dcl vody
  • malá lyžička soli používam himalájsku

Moje ,,dekor“ ingrediencie:

  • 1. capari, artičoky, slanina, červená cibuľa, pikantný kurkumový olej
  • 2. červená cibuľa, sardelky, po upečení medvedí cesnak – pesto
  • 3. červená cibuľa, artičoky

Postup:

Všetky múky zmiešame v miske od kuchynského robota. V strede urobíme jamku, nalejeme do nej cca polovicu vlažnej vody, pridáme slad a rozdrobené kvasnice. Dáme na teplé miesto prikryté utierkou na 20 minút. Keď je kvások napučaný, pridáme vodu, olej, soľ a vymiešame cesto na nízkych otáčkach v kuchynskom robote. Necháme kysnúť hodinu, prikryté na teplom mieste. Cesto vyvaľkáme na doske na hrúbku cca 0,8- 1cm a položíme do vymastenej (olivovým olejom) keramickej formy. Na povrch poukladáme želané ingrediencie a dáme piecť do teplovzdušnej rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia. Pečieme približne 20-25 minút.


Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Focaccia z grahamovej múky

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 856
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.