24. APR 2014

Farebná vianočka zo špaldovej múky

Testujem sériu receptov  s využitím zeleniny  pri pečení, takže som skúsila do tejto tradičnej vianočky pridať mrkvu a hrášok.

Potrebujeme:

  • 500 g špaldovej hladkej múky
  • 100 g špaldovej  hladkej celozrnnej múky
  • 100 g mandľovej múky
  • 3 dcl  smotany  na varenie
  • 130 g rozpusteného  masla živočíšneho 82%
  • 50 g kvasníc
  • 2 žĺtka
  • 2 vajíčka
  • štipka soli
  • 1 lyžica  trstinového cukru
  • 1 rozšľahané vajíčko na potretie

Cesto rozdelíme do 3 bochníkov:

1. bochník:

2 lyžice smotany na varenie,  4 lyžice mletého maku, 1 lyžica trstinového cukru

2. bochník:

2 menšie mrkvy nastrúhať na jemno, 1 veľká lyžica mandľovej múky,

3. bochník:

2 veľké lyžice nasekaných mandlí, 1 lyžica arašidového masla, trocha hrozienok namočených v rume, 1lyžica trstinového cukru

Postup:

V mise zmiešame mandľovú a špaldovú múku. V strede urobíme jamku, nalejeme do nej smotanu. Všetky ingrediencie by mali mať izbovú teplotu okrem masla. Pridáme trstinový cukor, rozdrobené kvasnice a na teplom mieste necháme vytvoriť kvások asi 20 minút. Cesto vymiešame v kuchynskom robote spolu s vajíčkami, žĺtkami, rozpusteným maslom a štipkou soli. Necháme kysnúť na teplom mieste asi hodinu a pol. Na pomúčenej drevenej doske si cesto rozdelíme na 3 bochníky. A tiež na doske postupne ručne zapracúvame všetky ingrediencie do cesta. Robíme to dôkladne aj dlhšie, aby sa všetky zložky spojili. Po zapracovaní necháme cesto 15-20 minút odpočívať. Z troch bochníkov vypracujeme valčeky dostatočne hrubé a dlhé tak, aby sa z nich dal  zapliesť tvar vrkoča, dlhý aspoň 30 cm. Pletenec  vložíme do podlhovastej a maslom vymazanej formy. Povrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme postáť ďalších 20 minút. Pečieme pomaly v rúre, vyhriatej na 170 stupňov Celzia, približne 50 minút.

 


Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Farebná vianočka zo špaldovej múky

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.