24. OKT 2014

Domáci kefír

Kefírové zrná sú vlastné baktérie a kvasnice, ktoré si spolu nažívajú. Volajú sa “zrná” iba kvôli vzhľadu. 

Odporúčame prečítať: Zdravie ukryté v ovocných a zeleninových šťavách

Suroviny:

  • mlieko (bio kravské plnotučné, nehomogenizované, kozie, ovčie alebo kokosové)
  • kefírové zrná

Postup:

Množstvo mlieka záleží od toho, aké veľké zrná máte a koľko kefíru ste schopní skonzumovať. Začala by som dvomi decilitrami. 

Kefírové zrná dáme do sklenenej, alebo plastovej nádoby, zalejeme mliekom a čiastočne prikryjeme vrchnákom. Ide o to, aby zrná mali prívod kyslíka a zároveň sa na ne zbytočne neprášilo.
Misku necháme na kuchynskej linke alebo kdekoľvek inde pri izbovej teplote stáť 24 hodín, prípadne dlhšie. V letných horúčavách to môže trvať iba 12 hodín.  Mlieko so zrnami môžeme dať aj do chladničky, vtedy je tento proces kvasenia pomalší.

Hotový kefír je hustejší ako bežné mlieko a je kyslejší. Keď je kefír hotový, tak zrná vyberieme plastovou, alebo drevenou lyžičkou, dáme do novej nádoby, zalejeme mliekom a môžeme pokračovať vo výrobe kefíru. Kefírové zrná (baktérie) nemôžu prísť do kontaktu s kovom, inak odumrú. Treba používať plastovú lyžičku a sitko.

Ak chceme, aby nám zrná rástli, tak ich nepreplachujeme medzi jednotlivými procesmi. Naopak, ak chceme ich rozmnožovanie spomaliť, tak ich zakaždým prepláchneme cez umelé sitko.
Každý týždeň, alebo 10 dní treba spraviť prestávku. Neopláchnuté baktérie dáme do fľaštičky s vodou a necháme v chladničke. Takto uskladnené zrná vydržia maximálne 10 dní s tým, že im treba každý druhý deň vymeniť vodu. Po dlhšej prestávke môže trvať 1 až 2 cykly, kým sa zrná naštartujú a výroba kefíru môže trvať aj 36 hodín.

Dávkovanie: ak ešte len začínate pridávať fermentované jedlá do vašeho jedálnička, tak je dobré začať postupne. Začnite jednou polievkou lyžicou denne a postupne pridávajte.
Po 24 hodinách kvasenia sa v mlieku nachádza menej ako 1% laktózy. Kefír je teda vhodný aj pre ľudí s intoleranciou na mliečne výrobky.

Hotový kefír môžete piť samotný, zmiešať s ovocím alebo pridať do akéhokoľvek receptu namiesto jogurtu či kyslej smotany.

Zdravotné okienko

Kefír obsahuje dokonca niekoľko druhov probiotických kultúr: Leuconostoc cremoris, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus casei, Streptococcus cremoris, Streptococcus diacelilactis. Okrem týchto priaznivých baktérií obsahuje aj veľké množstvo  vitamínov, minerálov a aminokyselín, ktoré sú už čiastočne strávené. Nachádza sa v ňom hlavne tiamín (B1), B12, kyselina listová, biotín, vitamín K, vápnik, horčík a fosfor. Biotín pomáha ostatným B vitamínom, aby ich telo využilo naplno.Vitamín K sa zasa stará o to, aby všetok vápnik išiel tam, kam má: do kostí a zubov a neusádzal sa v žilách a na iných miestach. 

Odporúčame prečítať: Domáce mandľové mlieko

Zdroj receptu: http://www.zdraviebezliekov.sk/jedlo-ako-liek/smoothies/domaci-kefir/

Autor článku

Evablaho

Eva Blaho

Koncom roka 2011 som sa vrátila z Austrálie, kde som vyštudovala naturopatiu a nutričné poradenstvo. Na základe tejto skúsenosti som získala úplne iný pohľad na stravu, zdravie a životný štýl. Rozhodla som sa nenechať si tieto informácie iba pre seba. Prišla som späť na Slovensko a odvtedy pomáham ľuďom a šírim zdravé informácie prostredníctvom konzultácií, kurzov varenia, prednášok a chutných receptov.

http://www.zdraviebezliekov.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Domáci kefír

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 856
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.